“Cēsu alus” miestiņa brūvēšanā izmantos arī miežus; tehnoloģijās investē 100 000 eiro 3
Lai alus brūvēšanā varētu izmantot arī Latvijā audzētus miežus, viens no Latvijā lielākajiem aldariem AS “Cēsu alus” jauna zīmola radīšanā un jaunās tehnoloģijās investējis 100 000 eiro, portālu “LA.lv” informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Agita Baltbārde.
Viņa klāsta, ka līdz šim alus ražošanā Latvijas alus darītavas izmantojušas tikai miežu iesalu, kas ir viena no galvenajām alus izejvielām līdztekus apiņiem, raugam un ūdenim.
“”Cēsu alus” šogad uzsāk Latvijas miežu izmantošanu alus brūvēšanā, kas nozīmē, ka minētajām alus pamatsastāvdaļām turpmāk tiks pievienoti vēl mieži – attīrīti, neapstrādāti un neiesalināti miežu graudi,” stāsta uzņēmuma pārstāve, piebilstot, ka tādējādi uzņēmums arī sniedz ieguldījumu Latvijas lauksaimniecības un graudkopības attīstībā.
Miežu iegādes līgumu “Cēsu alus” noslēdzis ar AS “Dobeles dzirnavnieks”, kas no pašmāju zemniekiem iepērk Latvijā audzētus miežus.
“Alus vārīšanas procesā, klasisko alus pamatizejvielu – miežu iesalu – papildinām ar Latvijā audzētiem miežiem. Miežu pievienošana alum nodrošina pilnīgāku, sīvāku garšu, izceļ alus pamatnotis, piešķir alum zeltainu mirdzumu un dod stingrāku putu,” stāsta “Cēsu alus” galvenais alus meistars Māris Grambergs.
Pirmā alus šķirne, kuras brūvēšanā izmantoti Latvijā audzēti mieži, ir jauns alus zīmols ar nosaukumu “Miezītis”. Tajā iekļautas divas alus šķirnes “Miezītis Gaišais” (4,7% alkohola) un “Miezītis Stiprais” (7,1% alkohola).
Jaunās alus šķirnes “Miezītis Gaišais” un “Miezītis Stiprais” pārdošanā būs jau šonedēļ. “Cēsu alus” šogad plānots realizēt miljonu pudeļu ar jauno alus šķirni.