Vija Eniņas spēks pavasarī 0
Augu pazinēja un farmācijas doktore Vija Eniņa dabā dodas visu gadu, pat ziemā zina, kur mežā, purvā un upmalā rodami vērtīgumi. Pavasaris ir tik dāsns savā plaukšanā, ka nereti diena var būt par īsu, lai visu savāktu un izmēģinātu, ko izmantot veselības uzlabošanai, ko garšas kārpiņu lutināšanai. Vija Eniņa iesaka ikvienam izmēģināt trīs receptes, vien sastāvdaļu daudzums un attiecības jāatrod pašam mēģinot un eksperimentējot.
Pavasara lapiņas bļodā
Saplūc rasaskrēsliņa (raspodiņa), nātru un ceļteku lapas. Visvairāk raspodiņa lapu, klāt nedaudz nātru un ceļteku. Attiecības aptuveni šādas – 3 : 1 : 1. Visu blanšē aptuveni trīs minūtes, smalki sagriež vai sakapā, pievieno sagrieztus lociņus un svaigu gurķi. Aizdara ar eļļu vai sev tīkamu piena produktu – jogurtu, kefīru, rūgušpienu vai krējumu.
Sakņu zupa ar virzu
Uzvāra puslitru ūdens, tajā liek rīvētus burkānus, pētersīļa saknes gabaliņu, pēc dažām minūtēm pievieno sīki sagrieztus kartupeļus. Kad tie mīksti, ieber sauju smalki sagrieztas virzas, uzvāra, pavāra trīs minūtes. Gatavai zupai piedien nedaudz krējuma un zaļumu – dilles, pētersīļa lapiņas.
Sacepums ar vārpatu
Savāc vārpatas sakneņus – tos garos striķus, ko parasti dēvē par vārpatas saknēm –, kārtīgi nomazgā, sagriež gabalos. Tad met karstā ūdenī un novāra. Pēc tam sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Sakarsētā dziļā pannā liek iegūto sakneņu masu, olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr virspusē veidojas brūngana garoziņa.
Vairāk par augu spēku var uzzināt žurnāla “36,6°C” tematiskajā izdevumā “Dabas Dziedniecības ceļvedis”, kas nopērkams pārdošanas vietās