Ceriņu dzēriens, kas izdzen sārņus un citi pavasara spēcinātāji no zāļu pazinējām 0
Sarmītes Brūveres pavasara receptes
Piedāvājam augu pazinēju receptes, kā pavasarī celt galdā svaigākos zaļumus, ko citi nadzīgi izravē kā nezāles.
Sarmīte Brūvere no Umurgas pagasta savulaik bija Latvijas Televīzijas šova Īstās latvju saimnieces uzvarētāja. Viņu mēdz dēvēt par īstu zāļu sievu. Vaicāta par savvaļas labumu izmantošanu, viņa uzreiz klāj vaļā, ka pavasari sāk ar gārsu. Tajā ir milzu spēks, it īpaši mazajās lapiņās, kas knapi izspraukušās no zemes. Gārsu pat nevajag īpaši gatavot, skrienot garām, var noplūkt un iemest mutē. Tikpat laba ir virza, kamēr vēl nav uzziedējusi. Turklāt tā dziedina – labi noņem sāpes. Virzas zaļumus sagriež un iejauc salātos. Ja ir tādi ēdāji, kam nezāles netīk, viņus var piemānīt, ja virzu liek salātos kopā ar lociņiem, salātlapām un dabas ķiplokiem jeb lakšiem no pašu dārza.
Maizīte ar C vitamīnu
Salasa pavisam jaunas meža zemeņu lapiņas. Pavasarī tajās ir papilnam spēka un C vitamīna. Lapiņas kārto uz rudzu vai graudu maizes šķēles, kas apziesta ar sviestu vai biezpienu. Vienai šķēlei pietiek ar piecām vai sešām lapiņām. Garšo labi, turklāt lieliski spēcina!
Ceriņu dzēriens
Nogriež piecus apmēram 10 centimetru garus ceriņzarus un izdauza ar gaļas āmuru. Zara gabaliņus aplej ar 1,5 litriem vāroša ūdens un vāra 15 minūtes. Atdzesē remdenu un dzer. Ceriņu tēja izdzīs visus sārņus un mošķus, kas garajā ziemā uzkrājušies organismā.