Foto: Aija Geida

Cepumi bez cukura un miltiem – ogu sausmaizītes. + 4 RECEPTES 0

Starp veselīgajiem našķiem arvien plašākā klāstā parādās kaltētu ogu ruletītes un cepumi. Tie lielākoties ir no ogām un augļiem, kurus pagatavo žāvējot. Iznāk līdzīgi cepumiem, bet – bez miltiem un cukura. Veikalos tie maksā gana dārgi. Eksperimentējot ar ogām un augļiem un pievienojot dažādas piedevas, izrādās, šādus gardumus var pagatavot arī mājās. Nepieciešama vien žāvēšanas kaste un jaudīgs blenderis. Izmaksas mājās gatavotām sausmaizītēm ir nelielas attiecībā pret iegūtu našķu daudzumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Pamatprincips šādām maizītēm ļoti vienkāršs – vajadzīga sasmalcināta ogu, augļu vai dārzeņu masa, kurai pievieno maltas sēkliņas vai riekstus, pēc vēlēšanās sāli, cukuru, garšaugus vai garšvielas un žāvē zemā temperatūrā. Šoreiz dalāmies ar gatavošanas noslēpumiem, lai ikvienam sanāk gardas sausmaizītes.

Ar un bez cukura

Izteikti skābām ogām pievieno saldvielu – cukuru vai medu, aptuveni 10% no masas, pārējās sausmaizītes labi garšo bez saldinātāja. Ja ir saldi āboli un bumbieri, arī tad var iztikt bez cukura. Laba saldviela ir dateles, vīģes, rozīnes un žāvētas aprikozes, tikai tas sadārdzina sausmaizītes izmaksas, toties uzlabo uzturvērtību. Žāvētus augļus izmaļ gaļasmašīnā vai sasmalcina jaudīgā virtuves kombainā. Tos pirms tam nemērcē! Ja nepieciešams nomazgāt, obligāti pēc tam diennakti žāvē, jo sagatavošanas posmā pirms žāvēšanas maksimāli jāsamazina liekais mitrums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jo skābāka garša ogām, jo vairāk jādomā, kā to harmonizēt, piemēram, ar kabaci, ķirbi, pašu audzētu meloni, bumbieriem vai āboliem. Dzērvenes, jāņogas, upenes, brūklenes, skābās pašmāju vīnogas ir ļoti stipras ogas, kuras noteikti jāatšķaida. Tikai zemenes ir tik izcilas, ka, tām neko nepievienojot, var pagatavot gardas zemeņu ruletītes ar 100% ogu saturu. Ja nav jaudīga blendera, ogas var nedaudz pakarsēt un izberzt caur sietu, tas gan nedaudz samazinās uzturvērtību, toties sausmaizītes iznāks patīkami viendabīgas un kraukšķīgas.

Vērtīgie rieksti un sēkliņas

Jo sulīgākas ogas, jo vairāk pievieno maltas sēkliņas, riekstus, kokosriekstu skaidiņas. Sēkliņu izvēle vienkārša – ja nepieciešams izcelt, bagātināt garšu, izmanto apgrauzdētas sezama, saulespuķu sēkliņas, no riekstiem – kokosriekstu skaidiņas, lazdu riekstus, kuriem ir spēcīga garša un aromāts. Ja oga jau pati par sevi ir aromātiska, piemēram, upene, avene, dzērvene, sēkliņas vai rieksti nepieciešami vien tādēļ, lai tie absorbētu lieko mitrumu un masa nebūtu ūdeņaina. Šajā gadījumā labi der linsēklas, Indijas rieksti, mandeles, neapgrauzdētas saulespuķu sēkliņas, kurām garša nav tik izteiksmīga. Samaltas saulespuķu sēkliņas un valrieksti sausmaizītes padarīs tumšākas.

Žāvēšanas knifi

Svaigo sablendēto masu kaltēties var likt līdz pat centimetru biezā kārtā, žāvēšanas laikā tā samazinās par 50–60%. Ja grib veidot ogu ruletītes, tad gan masu liek maksimāli plānā kārtiņā. Savukārt, ja gribas skaisti sagrieztas sausmaizītes vienādos taisnstūros, trijstūros vai rombos, 3–4 stundas pirms žāvēšanas beigām tās izņem laukā, uz papīra sagriež un turpina procesu. (Kad masa līdz galam izžuvusi, to grūtāk sagriezt.)

Kad sausmaizītes izžuvušas, masu neņem uzreiz nost, bet ļauj stundu pastāvēt laukā, tad būs vieglāk noņemt no cepampapīra. Plānu kārtiņu grūtāk noņemt nesalaužot, toties biezāku masu itin viegli. Vieglāk no papīra noņemt arī tās sausmaizītes, kurām pievienoti rieksti un kokosriekstu skaidiņas, jo tajās ir nedaudz eļļas. Ja kaltē tikai ogu masu, ieteicams cepampapīru ietaukot ar eļļā piesūcinātu marlīti.

Pagatavotos cepumiņus labāk uzglabāt labi noslēgtā traukā tumšā vietā, lai našķi nezaudētu savu aromātu, kraukšķīgumu un arī uzturvērtību.

SVARĪGI

• Būtiski atcerēties, ka gatavās masas garša ievērojami atšķiras pirms un pēc kaltēšanas. Ja sākumā pagaršo, šķiet, ka sanācis par stipru un skābu. Lielākoties izkaltējot rieksti un kokosriekstu skaidiņas skābumu neitralizē, samazina, tāpēc parādās citas garšas nianses.

Reklāma
Reklāma

IDEJAS

• Ja ir vēlme pēc sāļa našķa, var pagatavot pikantus cepumiņus no burkāniem. Ņem 2/3 smalki sasmalcinātu burkānu, pievieno 1/3 smalki sasmalcinātu saulespuķu un tikpat linsēklu, papildus pieliek nedaudz sīpolu un ķiploku skaidiņu, sāli, apgrauzdētas sezama sēkliņas un šķipsnu aso piparu.

• Veselīgs našķis – vienādās attiecībās samaisa smiltsērkšķu sulu, kokosriekstu skaidiņas, medu, gaļasmašīnā samaltus kaltētos ābolus. Pievieno nedaudz maltu linsēklu un sasmalcinātu rozīņu. Masu izklāj 6–8 mm biezā kārtā un žāvē 45 grādu temperatūrā 20 stundas.

Receptes iedvesmai

Nav iespējams uzrakstīt simtprocentīgi precīzas receptes šādiem cepumiņiem, jo viss atkarīgs no ogu un augļu kvalitātes, šķirnes un gatavības pakāpes. Jo tie sulīgāki, jo vairāk vajag dažādas piedevas, kas uzsūc sevī mitrumu, piemēram, maltas sēkliņas, rieksti.

Iedvesmai pārbaudītas receptes, kā pagatavot gardas ogu sausmaizītes.

Upeņu–kokosriekstu cepumiņi. Veselīgs našķis!

Vīnogu – plūmju sausmaizītes

Dzērveņu našķis – veselīgi cepumiņi

Jāņogu ruletītes. Veselīgs našķis no saldētām ogām

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.