Cepts ķirbis ar garšvielām 0
Ķirbi var ātri un vienkārši pagatavot. Ķirbis sanāk tik garšīgs, ka to var baudīt tāpat vien, pat bez jebkādas gaļas. Turklāt tā ir arī spēcinoša maltīte, jo, pateicoties stingrajai mizai, ķirbī pietiekami daudz saglabājušies vitamīni, kālijs, šķiedrvielas un beta karotīns.
Līdzīgi var pagatavot arī saldo ķirbi – tad to iesmērē ar sviestu un cukuru (vislabāk brūno) un pārsmērē ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu un izceptu bauda kopā ar saldējumu un sasmalcinātiem riekstiem. Vienīgi vairāk jāuzmana, lai nepiedeg, un cepšanās temperatūra jāregulē.
Cepts ķirbis ar garšvielām
Sastāvdaļas: 400 g ķirbja, četras piecas daiviņas ķiploka, eļļa, sāls, maltie pipari, timiāns, rozmarīns vai kāds Vidusjūras garšvielu maisījums
Kā gatavot?
Ķirbi sagriež šķēlēs (var cept arī vienu lielu šķēli). Iesmērē ar olīveļļu vai mūsu pašu rapšu eļļu, kas uzturvērtības ziņā ir tikpat laba, jo satur daudz E vitamīna un nepiesātinātās taukskābes. Sagriež ķiplokus un ar tiem ierīvē ķirbi. Lielākus ķiploka gabaliņus ar īkšķi iespiež ķirbja mīkstumā. Pārkaisa ar garšvielām – to daudzumu katrs lieto pēc savas gaumes. Liek uzsildītā cepeškrāsnī un cep 180 – 200 °C. Jāpieskata, lai neapdeg.
Ķirbis ir gatavs, kad tas kļuvis zeltaini brūns un mīksts.
Pasniedz kopā ar rīsiem vai kartupeļiem un glāzi bērzu sulas. Atdzisušu ķirbi var apēst kā garšīgu uzkodu vakariņās vai brokastīs.