Cepts ķiploks – 4 idejas fantastiskam un aromātiskam ēdienam. Pamēģiniet! 0
Ķiploku parasti pievienojam, lai pastiprinātu ēdiena garšu, un neuztveram to kā atsevišķu ēdienu. Bet, nogaršojot krāsnī ceptu ķiploku, jāatzīst – līdz šim nezināšanas dēļ palaists garām lielisks baudījums garšas kārpiņām. Tas ir aromātisks, karamelizēts, maigs un garšīgs!
Visvienkāršākais veids, kā baudīt ceptu ķiploku, ir uzdurt to uz irbulīša un pamērcēt pikantā zilā siera mērcē. Var arī uzziest uz viegli apgrauzdētas maizītes, uzkaisīt mazliet sāls un pārslacīt ar eļļu. Ja ceptu ķiploku uzsmērē uz picas pamatnes pirms pārējo sastāvdaļu pievienošanas, picai būs vēl nebaudīta garša. Garšīga ir kartupeļu biezputra, kam pievienoti cepti ķiploki. Bet, skābajam krējumam pieliekot ceptus ķiplokus, nedaudz sāls un garšvielu, iegūst mērci ceptiem kartupeļiem. Šādi sagatavotiem ķiplokiem piestāv ne tikai zilais siers, bet arī rozmarīns un timiāns, riekstu un ķirbju sēklu eļļa.
Ķiploku var pagatavot četros dažādos veidos atkarībā no mājās pieejamās virtuves tehnikas.
1. Tradicionāli ķiploku cep cepeškrāsnī. Veselai galviņai nogriež mazliet no augšpuses, noņem ārējās miziņas, kas pašas bez piepūles viegli nāk nost. Liek uz folijas, uzlej olīveļļu, lai starp daiviņām ietecētu mazliet eļļas, uzkaisa sāli, maltus melnos piparus un rūpīgi aiztin foliju. Cep +180 °C aptuveni 20–25 minūtes (atkarībā no gadalaika cepšanas laiks mazliet atšķiras), līdz katra daiviņa ir mīksta.
2. Ķiploka daiviņas atdala, aprasina ar eļļu, sāli un pipariem, liek pannā ar vāku un cep cepeškrāsnī. Šī metode ir ātrāka, jo katrs ķiploks nav jātin folijā. Daiviņas var arī neatdalīt un cept veselu ķiploku.
3. Itin viegli var izcept arī mikroviļņu krāsnī. Ķiplokam no augšas nogriež apmēram centimetru, tad ieliek mazā stikla bļodā, uzlej olīveļļu, uzkaisa sāli un pielej mazliet ūdens, lai tas aptver trešdaļu ķiploka. Liek mikroviļņu krāsnī, izmantojot 50% jaudas, un cep aptuveni piecas minūtes. Pārbauda gatavību un, ja grib brūnāku ķiploku, cep vēl 2–3 minūtes, ieslēdzot pilnu jaudu.
4. Ķiploku var cept uz pannas. Noņem ārējo sauso, balto mizu un sadala daiviņās (tām plāno miziņu atstāj). Nelielā bļodā liek ķiploka daiviņas, uzlej olīveļļu, uzber sāli, piparus un cep uz vidējas uguns, līdz daiviņas ir zeltaini brūnas.