Foto: Ilze Pētersone

Cepts balodis ar melnajiem ķiplokiem, riekstiem, bietēm un seleriju biezeni 0

Buljons

4 baložiem (var izmantot arī paipalas) atdala kājas un fileju, pārējo nedaudz taukvielās apcep krāsnī 180 °C apmēram 40 min, lai buljonam spēcīgāka garša. Katlā ar aukstu ūdeni liek notīrītus, sagrieztus buljonam piemērotus dārzeņus (sīpolus, ķiplokus, puravus, burkānus, seleriju u. c.) un vāra uz mazas uguns, kad nepieciešams, pielejot ūdeni. Restorānu virtuvēs buljonu vāra apmēram 12 stundas un tad nokāš. Šķidrumam pielej puspudeli tumšā alus, 100 ml plūškoka sīrupa, 1 vaniļas pāksti un uz lielas uguns vāra līdz biezas mērces konsistencei.

Reklāma
Reklāma

Baloži

Veselam
Gribi dzīvot ilgi un laimīgi? 10 ieteicamākie dārzeņi un augļi, kas veicinās garu mūžu
Kokteilis
11 bēru tradīcijas un noteikumi, kas jāievēro, lai godam pavadītu aizgājēju
Kokteilis
Svari – koķetu īsziņu sūtīšana bijušajiem, Mežāzis – karaokes dziedāšana dušā: Kāds ir katras zodiaka zīmes “tumšākais” noslēpums?
Lasīt citas ziņas

Kājām apgriež gaļu ap kaulu un silda 90 °C 2 h traukā ar nedaudz vīnogu kauliņu eļļas, četriem šalotes sīpoliem, nedaudz timiāna, rozmarīna, ķiploku. Atdzesē, kauliņu notīra.

Filejas un nedaudz sviesta liek vakuumaisā un gatavo cirkulatorā vai ūdenspeldē 58 °C 10 min.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms pasniegšanas kājas cep 4 min cepeškrāsnī, pēc tam apdedzina ar degli. Filejas nedaudz apcep pannā pašas taukos. Kājas un filejas apmēram minūti kūpina viršu dūmos, apkaisa ar jūras sāli un kārto uz šķīvjiem.

Bietes

Četras bietes folijā cep cepeškrāsnī apmēram 45 min, lai vēl pastingras. Atdzesētām nogriež plānas šķēles, kurās ietin melno ķiploku (fermentēts ķiploks, nopērkams gatavs) un grauzdētu, sasmalcinātu lazdu riekstu maisījumu.

Izspiež ar formu biešu cilindrus un pirms ēdiena pasniegšanas pannā uzkarsē sviestā, noglazē priežu čiekuru sīrupā un nedaudz pieliek sāli.

Upeņu želeja

Upenes savāra ar nedaudz cukura, kamēr masa sabiezē, izberž caur sietu, sablendē ar ksantānas pulveri un iepilda pudelē, lai ērtāk servēt.

Seleriju sakņu biezenis

Seleriju saknes vāra pienā, kam pievienots sviests. Kad saknes mīkstas, vēl karstas sablendē, pievieno saldo krējumu, sviestu un sāli.

Gatavajam ēdienam uz šķīvja pievieno svaigas kazenes un biešu lapas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.