Cepti kartupeļi uz oglēm. Padomi, lai tie izdotos gardi 0
Cepti kartupeļi ugunskurā vai uz grila oglēm ir universāls ēdiens, ko pasniegt dārza svētkos, brīvdienu izbraucienos pie dabas vai vienkārši vakariņās. Lai tie izdotos gardi, nevis sausi un apdeguši, ir daži vērtīgi padomi.
Cepšanas laikā kartupeļiem jāpievieno taukvielas, piemēram, apsmidzinot tos ar augu eļļu, vidū izgrebjot iedobi un ieliekot mazliet sviesta. Bez eļļas uz atklātas uguns kartupeļi ātri kļūst sausi. Izņēmums ir ugunskura pelnos un mazās oglītēs ierušināti vai vairākās folijas kārtās ietīti kartupeļi – tos iespējams izcept arī bez taukvielām.
Kartupeļu šķēlītes pirms cepšanas var paturēt eļļas, citrona sulas un garšaugu marinādē – tad tās būs kraukšķīgas un aromātiskas.
Lai folijā cepti kartupeļi, kas vairāk ir kā sutināti, garšotu labi, tos pēc cepšanas attin vaļā, vidū iegriež krusteniski, sapilda ar sviestu, margarīnu vai garšaugu sviestu un apbrūnina uz ugunskura, grila vai cepeškrāsnī (200 °C).
Visvienkāršākie oglēs ceptie kartupeļi garšo lieliski, ja vēl karstiem veic 5 cm iegriezumu un pārlej ar krējuma–siera mērci, garšaugu–krējuma mērci vai vienkārši majonēzi. Garda ir mērce no spinātiem, plaucētām nātrēm, krējuma, sāls un melnajiem pipariem.
Kombinējot kartupeļus ar treknu žāvētu gaļu, rezultāts ir izcils – aromātiski, sulīgi un kraukšķīgi.
Ugunskurā cepti kartupeļi ir izcili aromātiski, ja tos karstus sapilda ar zilā siera šķēlītēm, rīvētu cieto sieru vai pārlej ar kausēto sieru.
Ātrākam rezultātam kartupeli ar visu mizu pirms cepšanas var novārīt ūdenī vai iztvaicēt. Tad gardas pusdienas var sarūpēt 20 minūtēs, ugunskurā vai uz grila apbrūninot vien miziņu un pēc tam pārlejot ar gardu mērci.
Ugunskurā un uz grila ceptiem kartupeļiem piestāv sasmalcinātas dilles, loki, timiāns, pētersīļi, koriandrs, rozmarīns, lupstājs, arī ķiploks.