Cepti dārzeņi bezgaļas ēdienu cienītājiem 0
Sastāvdaļas
• burkāni
• baklažāns
• cukīni
• paprika
• tomāti
• sīpoli
• selerijas sakne
• sāls pēc garšas
• šķipsniņa cukura
• olīveļļa
Pagatavošana.
Burkānus, papriku, selerijas sakni sagriež salmiņos, baklažānu un cukīni – ripiņās. Tomātus noblanšē, noņem mizu un sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē olīveļļu (saimniece dārzeņu cepšanai izmanto tikai šo eļļu, jo tā tik ļoti neiesūcas dārzeņos kā augu eļļas, kā arī nedūmo) un liek dārzeņus – vispirms burkānus, pēc tam selerijas sakni, cukīni, papriku un cep. Atsevišķi apcep baklažāna ripiņas, tad liek pārējiem dārzeņiem virspusē, lai neuzsūktu eļļu, kas baklažāniem raksturīgi. Uz atsevišķas pannas sviestā apcep sīpolus. Saimniece skaidro: ja sīpolu uzgrieztu uz dārzeņiem, šis garšaugs neatdotu savu garšu un aromātu tik labi kā, ja tiek apcepts lepnā vientulībā. Savukārt, ja sīpolu uz pannas liktu pirmo un tikai pēc tam dārzeņus, sīpolu ripiņas apdegtu, jo pārāk ilgi atrastos uz karstās pannas.
Var izmantot citus dārzeņus, piemēram, cukīni un baklažāna vietā – kāpostus. Lai tie labāk izceptos, griež strēmelēs un liek uz burkāniem, lai sutinās. Taču nedrīkst pārspīlēt ar kāpostu daudzumu, jo tie ar savu garšu var nomākt pārējos dārzeņus. Garšām ir jāsaplūst, nevis kādai jādominē.
Lai ēdiena garša būtu niansētāka, pirms gatavošanas beigām pievieno nedaudz cukura. Tā dara, arī vārot zupas.