Ceptas salakas ar pērļu grūbām, spinātiem un burkānu biezeni 0
Sastāvdaļas
• 12 salakas
• ēdamkarote miltu
• sāls, pipari
• 200 g pērļu grūbu
• 200 g svaigā siera
• 2 ēdamkarotes zaļo zirnīšu
• 50 g spinātu
• ābols
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
Vēžu mērcei
• 300 g burkānu
• 200 g sviesta
• 500 g vēžu (der saldēti)
• 50 g diļļu
• 50 g sīpolu
• 100 g burkānu
• 200 ml saldā krējuma
• 200 ml zivju buljona
Pagatavošana.
Zivis iztīra un apviļā miltos, tad uzber sāli, piparus un cep uz pannas aptuveni divas minūtes no katras puses.
Pērļu grūbas izvāra līdz gatavībai, pieber sāli, svaigo sieru, zaļos zirnīšus, spinātus un visu samaisa.
Gatavo burkānu biezeni. Dārzeņus nomizo, sagriež vienādos gabalos un izvāra, tad nokāš lieko ūdeni, pievieno sviestu, sāli un kārtīgi sablendē.
Ābolu nomizo, izņem serdi un sagriež stienīšos. Olīveļļā iemaisa sāli un ar to pārlaista ābolu stienīšus, tos atstāj marinādē aptuveni piecas minūtes.
Gatavo vēžu mērci. Katlā ielej eļļu un kārtīgi apcep sagrieztus sīpolus, tad pievieno dilles, vēžus ar visu čaulu, sagrieztus burkānus un apcep, pielej saldo krējumu, zivju buljonu un vāra aptuveni 10 minūtes. Tad visu kārtīgi sablendē un pēc tam izberž caur sietu.
Pasniedzot kārto tā, kā redzams attēlā, – rotā ar marinētajiem ābolu stienīšiem, pārlaista ar vēžu mērci un papildina ar burkānu biezeni.
Ēdienu papildina ar mellenēs marinētiem šalotes sīpoliņiem. Tikpat labi var uzlikt kādu tomātiņu želejā vai pirmo mežmalas zaķskābeni. Vēžu mērci var aizvietot ar grieķu jogurta mērci, ko gatavo, jogurtam pievienojot zaļumus, lociņus un sīki sagrieztu gurķi. Ja salakas nav nopērkamas, tikpat labi der reņģes.