Cepeškrāsnī cepta vistiņa ar kartupeļiem un šampinjoniem: izcila maltīte Mārtiņdienas svinībām ģimenes lokā 8
10.novembris – Mārtiņdiena. Šo dienu jau izsenis svinēja mūsu senči, šiem svētkiem piešķirot īpašu nozīmi arī ģimenē. Tradicionālais ēdiens Mārtiņdienas svētkos bija gailis.
Piedāvājam jums sarīkot nelielus svētkus ģimenes lokā un Mārtiņdienas klasisko – vistas gaļas ēdienu.
Cepta, aromātiska vistiņa ar kartupeļiem un šampinjoniem
Sastāvdaļas gaļai:
- Vesela vista – 1,8 kg
- Sausie sīpoli (garšviela) – 1/2 tējkarote
- Sausie ķiploki (garšviela) – 1/2 tējkarote
- Malti melnie pipari – 1/2 tējkarote
- Sviests – aptuveni 50 grami
- Sāls – pēc garšas
Sastāvdaļas piedevām:
- Kartupeļi – 1 kg
- Šampinjoni – 300 grami
- Sviests – 2 ēdamkarotes
- Sāls pēc garšas
- Sausie ķiploki (garšviela) – 1/2 tējkarote
- Sausie sīpoli (garšviela) – 1/2 tējkarote
Pagatavošana:
1. Trauciņā sajauc 50 gramus sviesta ar ķiploku, sīpolu pulveri, sāli un melnajiem pipariem.
2. Visu kārtīgi samaisa.
3. Nosusina vistu ar papīra dvieli (lai nav mitruma). Vistu iesmērē ar iepriekš pagatavoto sviesta, piparu, ķiploku, sīpolu, sāls maisījumu. Cenšas maisījumu iesmērēt kārtīgi. Sasien vistai kājas ar auklu, liek uz cepešpannas uz cepamā papīra.
4. Nomizo kartupeļus, sagriež tos daiviņās. Liek bļodā, pievieno sviestu, sīpolu un ķiploku pulveri. Sāli pievieno pēc garšas, kārtīgi samaisa.
5. Kārto cepešpannā apkārt vistai.
6. Pannu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos un cep aptuveni stundu. Pēc tam pievieno uz pusēm sagrieztus šampinjonus, samaisa tos ar kartupeļiem un liek atpakaļ cepeškrāsnī.
7. Cep vēl vidēji 20 līdz 30 minūtes, līdz vista ir kraukšķīgi brūna.
8. Pirms pasniegšanas vistai ļauj “atpūsties” 10 minūtes.
Labu apetīti!