Kā pagatavot maigu un sulīgu “meža gaļas” cepeti. Saimnieces padomi 0
Anita Pūga, ziepju fabrikas “Cita lieta” darbiniece: Mans vīrs ir mednieks, tāpēc ģimenes maltītes bieži vien top no medījuma. Parasti gatavoju cepeti.
– Lai gaļa būtu gaišāka un mīkstāka, es to iemērcu paniņās (vai kefīrā) un diennakti vai ilgāk turu ledusskapī. Tad cepetis būs gatavs aptuveni stundu ātrāk.
– No paniņām izņemto gaļu noskaloju.
– Pēc tam cepeša gabalu ierīvēju ar garšvielu maisījumu – sajaucu melnos maltos piparus, sāli, kaltētu majorānu un timiānu. Ja ir, izmantoju arī svaigas kadiķogas, ko vīrs pārnesis no meža. Dažkārt lietoju garšvielu maisījumu medījumiem, ko piedāvā Bauskas firma “Gafū”.
– Tā kā meža dzīvnieku gaļa ir sausa, jāpievieno taukumiņš. Iegriežu medījumā un kabatiņās ielieku svaiga vai kūpināta cūkas speķa gabaliņus, kā arī cepamajai gaļai uzleju izkausētu sviestu.
– Cepu līdz +200 °C uzkarsētā cepeškrāsnī. Kad gaļa apcepusies brūna, pieleju tik daudz ūdens, lai nosegtu pannas dibenu, un pievienoju ābolu sulu, kas cepetim piešķir maigu, skābenu garšu.
– Sutinu aptuveni pusotru stundu, ik pa brīdim apslakot ar ūdens un ābolu sulas maisījumu. Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad tā ir sīksta un sausa. Gatava ir tad, kad no cepeša vairs netek sula, āda ir brūna un kraukšķīga.