Cepam cup cake – mazās angļu kūciņas 0
Mazās angļu kūciņas ir populāras visā pasaulē. Latviski “cup cake” tulko dažādi – par mazajām vai tējas kūciņām, par kūciņām ar krēmu, par pasaku kēksiņiem… Pareizi pagatavojot, garša ir lieliska, tāpēc šoreiz trīs atšķirīgas receptes vasarīgam viesību galdam!
Uzreiz papīra trauciņā!
Lielākoties recepte cup cake ir līdzīga kā visām kūkām – sviests, milti, olas un cukurs. Taču ir arī maza specifika – tās cep speciālajos mufinu papīra trauciņos (uz iepakojuma jābūt norādei, ka tajos var cept, jo ir gana daudz tādu, kuri noder tikai saldumu pasniegšanai, nevis saldēšanai vai cepšanai). Lai papīra veidnītes neizjuktu, tās liek kēksu formiņās (silikona vai metāla), jo reti nopērkamas tādas, kuras cepšanas laikā izturētu mīklas celšanos un nejauki neizstaipītos. Tādas kūciņas drīzāk izskatās pēc izkusušas saldējuma pikas…
Galvenais – gards pildījums
Otra specifiskā nianse, kas kļuvusi par normu – atšķirībā no mufiniem cup cake lielākoties rotā krēms, kas ir tieši šīs kūciņas šarms – kārdinoši saldskābs, mutē kūstošs pildījums. Pašas par sevi cup cakes nav saldas, parasti neizceļas ar piesātinātu garšu, bet krēms – tas atsver visu!
Tāpēc, ja ļauj vaļu fantāzijai un izmanto tobrīd esošās dārza ogas, svarīgi, lai tā garša būtu izcila, vislabāk viegli saldskāba. Krēmu cepurītei uz cup cake nevajag žēlot!
Ir izsmalcinātas saimnieces, kas viesiem sagādā pārsteigumu, cup cake vidū ieliekot arī tējkaroti vārīta iebiezinātā piena ar cukuru, šokolādes krēma, ķiršu vai aveņu ievārījuma, apelsīnu džema vai cita eksotiskas garšas pildījuma. Šajā gadījumā pirms krēma cepurītes veidošanas ar karoti vai asu nazi kūciņā izgrebj iedobi.
Melleņu kūciņas
Sastāvdaļas mīklai – 210 g kviešu miltu, 110 g mīksta sviesta, 80 g cukura, 2 olas, 80 g kefīra, 2 ēdamkarotes kakao pulvera, 1 tējkarote cepamā pulvera, ¼ tējkarotes sāls, 60 g svaigu melleņu.
Sastāvdaļas krēmam – 200 g Filadelfijas siera, 120–150 g cukura, 50 g svaigu melleņu.
Vispirms uzliek sildīties cepeškrāsni uz +165 °C un papīra veidnītes ieklāj mufinu cepamajā formā. Mellenes saspaida viendabīgā masā un samaisa ar kefīru. Bļodā sajauc kviešu miltus ar cepamo pulveri, sāli, kakao pulveri. Citā traukā lēnām sakuļ sviestu ar cukuru, pa vienai piekuļot olas, līdz iegūst viendabīgu un mīkstu masu. Miltu maisījumam pievieno melleņu masu un sakulto sviesta masu. Izmaisa un saliek mīklu pa ²∕3 no trauciņu tilpuma. Cep aptuveni 20 – 25 minūtes, līdz mīkla vairs nelīp pie kociņa. Atstāj uz 5 minūtēm atdzist un tad izņem no formas.
Lai pagatavotu krēmu, mellenes saspaida ar cukuru un izkāš caur sietiņu. Pievieno Filadelfijas sieram, izmaisa un iegūto masu ar konditorejas šļirci liek uz atdzisušajām kūciņām. Ļoti aromātiski un gardi!
Citronu minikūciņas
Sastāvdaļas – 200 g kviešu miltu, 110 g mīksta sviesta, 80 g cukura, 55 g skābā krējuma, 2 olas, 90 g piena, ½ tējkarotes sodas, ½ tējkarotes sāls, 2 ēdamkarotes rīvētas citrona miziņas, 2 ēdamkarotes citrona sulas.
Krēmam – 125 g mascarpone siera, 3 ēdamkarotes citrona sulas, 150 g pūdercukura.
Pildījumam – vārīts iebiezinātais piens ar cukuru.
Vispirms uzliek cepeškrāsni sildīties uz +160 °C un papīra veidnītes ieklāj mufinu cepamajā formā. Bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, pa vienai piekuļ olas. Citā bļodā miltus sajauc ar sodu un sāli. Vēl citā samaisa pienu un kefīru. Tad miltu maisījumā ielej sakultā sviesta masu un piena – kefīra maisījumu. Izmaisa un pievieno citrona miziņas un sulu. Tad mīklu sapilda papīra formiņās pa ²∕3 no tilpuma. Liek cepties aptuveni 20 – 25 minūtes, līdz mīkla vairs nelīp pie kociņa. Atstāj uz 5 minūtēm un tad izņem no formas.
Kad kūciņas atdzisušas, tām uzziež vārīto iebiezināto pienu ar cukuru. Pagatavo krēmu, samaisot visas sastāvdaļas, un kūkām ar konditorejas šļirci uzspiež gardas cepurītes. Citrona miziņa piedod patīkamu rūgtumiņu, bet sula pie krēma – viegli saldskābu, aromātisku garšu.
Baltās šokolādes un aveņu kūciņas
Sastāvdaļas mīklai – 110 g baltās šokolādes, 75 g mīksta sviesta, 200 g kviešu miltu, 2 olas, 240 g piena, 80 g cukura, 1 tējkarote cepamā pulvera, 1 ēdamkarote vaniļas cukura, ½ tējkarotes sāls.
Krēmam – 150 g cukura, 100 g aveņu, 125 g mascarpone siera.
Pildījumam – vārīts iebiezinātais piens ar cukuru.
Vispirms uzliek cepeškrāsni sildīties uz +160 °C un papīra veidnītes ieklāj mufinu cepamajā formā. Kamēr cepeškrāsns silst, sagatavo mīklu. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri un sāli. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi. Atsevišķā traukā lēni sakuļ sviestu ar cukuru. Pa vienai piekuļ olas, līdz iegūst viendabīgu, mīkstu masu. Tajā iemaisa izkausēto šokolādi. Tad pievieno pienu, apmaisa un beigās pieber sagatavotos miltus. Maisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Sapilda mīklu papīra trauciņos tā, lai ¹∕3 no tilpuma paliek brīva (tad kūciņas cepoties pacelsies līdz augšai, savukārt, ja mīklas būs par daudz, tās iznāks ar savām cepurītēm un nebūs, kur uzlikt krēmu). Cep aptuveni 20 minūtes – līdz mīkla vairs nelīp pie kociņa, ja to iesprauž kūciņas vidū. Ļauj 5 minūtes atdzist un tikai tad izņem no pannas.
Kad kūciņas atdzisušas, tām uzziež vārīto iebiezināto pienu ar cukuru (var izgrebt nelielu iedobi un ielikt tajā tējkaroti šī garduma). Tad pagatavo krēmu, samaisot avenes ar cukuru, izberžot caur sietiņu un pamazām šo masu pievienojot mascarpone sieram. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. To sapilda konditorejas šļircē un kūciņām uzliek īstās cepurītes. Iznāk gardas baltās šokolādes kūciņas ar saldskābu krēmu.