Kokneses paipalu fermas “Rīta putni” saimnieki Baiba Sudmale un Bruno Cīrulis.
Kokneses paipalu fermas “Rīta putni” saimnieki Baiba Sudmale un Bruno Cīrulis.
Foto: Ilze Pētersone

Mocarts un čempionu brokastis “Rīta putnu” paipalu fermā 0

Par čempionu brokastīm Kokneses paipalu fermas “Rīta putni” saimnieki Baiba Sudmale un Bruno Cīrulis iesaukuši uz iesma ceptās oliņas. Kad tradicionālais austrumzemju ielu ēdiens uzsmaržo viņu zīmola “Olalā” tirgus stendā, garšotāji nāk cits pēc cita, spēj tik cept. Abi ir izdomas bagāti ļaudis, tāpēc ideju, kā paipalu olas pagatavot arvien jaunos veidos, netrūkst.

Reklāma
Reklāma

Ar paipalām uz ārzemēm

Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

“Rīta putnu” paipalu olas izturējušas pirmo ārvalstu turneju. Baiba un Bruno piecas dienas no rīta līdz vakaram tās cepuši Berlīnē, pasaulē lielākajā starptautiskajā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē “Zaļā nedēļa”. Latvijas nacionālajā kopstendā mūsu valsti šogad klātienē pārstāvēja astoņi pārtikas ražotāji.

“Sapratām, ka oliņai ir multikulturāla garša, jo vācieši tūlīt novērtēja piedāvājumu – o, paipalu olas un uz iesma!” stāsta Bruno. Noskaņa pasākumā atbildusi viņu moto, kas sadrukāti uz priekšautiem – veselīgi, garšīgi, priecīgi. “Tā mēs strādājam,” piebilst Baiba. Jaunā pieredze pamudinājusi uz ceļošanu ar “čempionu brokastīm” šovasar pa Latviju. Jau pieteikušies visos lielajos gadatirgos un pat Rīgas maratonā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pastāvīgi “Olalā” komandu var satikt Kalnciema ielas tirdziņā un Straupes lauku labumu placī Zirgu pastā, kur viņu stendā nopērkami desmit dažādi paipalu produkti, to vidū arī kaprīzais Crème brûlée. Baibas gatavoto desertu šefpavārs Mārtiņš Rītiņš nosaucis pat par labāko visā Rīgā. “Mājas Viesim” saimniece cels galdā paipalu olu kūku “Pavlova” un liķieri, kā arī pirmo reizi pamēģinās pagatavot olas skotu gaumē.

Liktenīgais trauksmes zvans

Diez vai “Rīta putni” tā apaugtu, kā Baiba saka, ar garšīgumiem, ja ne abu liktenīgā satikšanās pirms nedaudz vairāk kā gada. “Noteikti – ne,” piebalso Bruno. Viņš ar savu saimniecisko pieeju paliktu pie diviem produktiem – svaigām paipalu olām un gaļas, taču liktenis bija lēmis citādi.

“Tas notika kā filmā – Vecrīgas galerijā “Centrs”, kur todien piedalījos tirdziņā, pēkšņi atskanēja trauksme, esot ievietots spridzeklis, un visi izgājām uz ielas. Kad paziņoja, ka meklēšanas gaita ieilgs, viena no tirgotājām ierosināja aiziet turpat netālu uz jauku vietu iedzert kafiju. Tā bija Baibas kafejnīca Jāņa ielā “Mon amour”,” ar smaidu bārdā atceras Bruno. Omulīgā noskaņā, garšojot saimnieces cepto medus kūku, nosēdējuši vai pusi dienas. Šodien kafejnīcas ar romantisko nosaukumu vairs nav, toties abi vasarā gatavojas mīt gredzenus. “Signalizācija un kūka mūs saveda kopā,” punktu neparastajam iepazīšanās stāstam pieliek Baiba.

Stilīgie laucinieki

Paipalu audzēšanai Bruno pievērsās, kad pēc divdesmit gadiem Rīgā, kur strādāja vadošā amatā mārketinga aģentūrā, atgriezies Koknesē, Bilstiņu ciemā. Šeit dzīvo arī viņa mamma un brālis, kas saimnieko savā viesu mājā “Divas upes”. Bez pieredzes lauksaimniecībā, bet ar lielu apņēmību pushektāra zemes gabalā izveidot pelnošu uzņēmumu Bruno ar sadarbības partnera atbalstu uzbūvēja fermu sešiem tūkstošiem paipalu un trīs gados to pakāpeniski aprīkoja ar automatizētām dzirdināšanas, barošanas un tīrīšanas iekārtām. Kamēr cēlis, sākotnēji daudzsološajā tirgū ienākuši lieli uzņēmumi.

Reklāma
Reklāma

“Ar lielajiem audzētājiem pat netaisāmies konkurēt, savām paipalām vēlamies piešķirt lielāku pievienoto vērtību, veidojot produktus cilvēkiem, kas pret ēdienu attiecas īpaši,” skaidro Bruno. Vēl viens nozīmīgs nosacījums viņu saimniekošanai, lai darbs nekļūst tikai par rutīnu, tāpēc bez palīgiem neiztikt – kamēr saimnieki pa tirgiem vai jaunu iespaidu meklējumos, fermu droši varot uzticēt darbiniekiem.

Abi apņēmušies lauzt stereotipu par laukiem, kur praktiskā vajadzība iet pa priekšu skaistumam. “Mums patīk ap sevi veidot estētisku vidi, arī paši ģērbjamies stilīgi,” nosaka saimniece.

Rīts sākas ar peldi un jēlām olām

Možam garam un labai veselībai Baiba un Bruno – vasara vai ziema – dienu sāk ar peldi tuvējā Daugavā. Pēc piecu minūšu gājiena viņi ir pie upes, no krasta paveras Kokneses senās pilsdrupas, tad tikai drusku jāsaņemas – un ūdenī iekšā. Pēc spirgtā rīta pirmā maltīte ir paipalu olas, tās saimnieks iecienījis dzert jēlas – pusstundu pirms brokastīm esot visveselīgāk. Baiba pāris mēnešus turējusi līdzi, taču nomainījusi ar smūtijiem jeb kokteiļiem – oliņas var samalt pat ar visām čaumalām, garšu bagātināt ar riekstiem, banānu, spinātiem, saldumam pielikt medu.

“Smūtijus dzeram kopš rudens un jūtam, ka ir vairāk enerģijas, labāks miegs, no rīta pat prieks spogulī skatīties, bet par iesnām un klepu esam aizmirsuši, tur gan peldes arī palīdz,” spriež Baiba un filozofiski piebilst, ka dzīve jau rit starp mirkli un mūžību, kad ilgtermiņā visu gribas darīt veselīgi, gudri, taču palaikam jāatvēl vieta arī mirkļa baudām, un viena no tām ir kūkas, kuras viņa cep arī šeit, Bilstiņu ciemā.

Oliņas ar Mocarta mūziku

Tik tiešām – “Rīta putnu” fermā jau gadu diendienā skan klasiskā mūzika. Bruno tīmeklī uzgājis, ka mājdzīvniekiem vairāk pa prātam baroka laika skaņdarbi, tāpēc viņš putnu saimei atskaņo izcilus meistarus – Vivaldi, Mocartu. Mūzika palīdzot radīt mierīgāku atmosfēru. “Paipalas ir visai tramīgi radījumi, par tām jārūpējas gluži kā par “Kempinski” pieczvaigžņu viesnīcas klientiem,” skaidro Bruno. Arī visi saimnieciskie darbi pakārtoti putnu labsajūtai – rīts ir aktīvāks cēliens, kad notiek fermas uzkopšana, pēcpusdienā klasiķu mūzikas skaņās paipalas dēj olas. Ja trīs dienās katrai sanāk pārītis, saimnieks var būt apmierināts.

Baiba pa to laiku atrota piedurknes un ķeras pie jaunas receptes. Nupat pēc viņas sagatavota parauga no olām, piena un saldā krējuma sadarbībā ar Skrīveru mājas saldējuma uzņēmumu sākšot gatavot saldējumu, kas garšā līdzināsies izslavētajam krēmam brulē. Un bez jebkādiem konservantiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.