Ceļojumu receptes vietējā virtuvē 0
Jauka vieta Valmierā, kur ieturēt maltīti un brīdi atpūsties, ir restorāns picērija “Agnese” “Wolmar” viesnīcā. Ēdināšanas uzņēmumam dots viesnīcas direktores LIĀNAS DANCES meitas vārds. Kad pirms 12 gadiem restorāns vēra durvis, Agnesei bija septiņi gadi. Reizi gadā Liāna dodas kādā ceļojumā, no kura atved citu tautu ēdienu receptes.
Tās iekļauj restorāna ēdienkartē. – Mūsu restorāna piedāvājumu var dēvēt par internacionālu, jo tajā ir gan no vietējas izcelsmes produktiem gatavota maltīte, piemēram, zandarts no Burtnieku ezera, gan arī picas, suši un citi svešzemju ēdieni, – stāsta Liāna Dance. Pavāres ANITA GRABŪZOVA un SANDRA BRANTE spēj uzburt 10 veidu picas, 11 veidu suši, aukstās un karstās uzkodas, salātus, zupas, zivju un gaļas ēdienus, piemēram, jēra kājas steiku un kadiķogās un timiānā marinētu cūkas fileju. Nav aizmirsts arī par veģetārajiem un saldajiem ēdieniem. Gatavojot te plaši izmanto Valmieras piena kombināta produkciju. Garšaugi un lapu salāti aug viesnīcas īpašnieku siltumnīcā, dārzeņus iepērk no zemnieku saimniecībām, tāpēc tie vienmēr ir svaigi.
Svaigie lapu salāti ar Valmieras Kamambēra sieru un ciedru riekstiem
SASTĀVDAĻAS Valmieras Kamambēra siers, lapu salātu maisījums, ciedru rieksti, brūnais cukurs, sviests, balzamiko gaišais etiķis, citrons, sāls, pipari, olīveļļa.
KĀ GATAVOT? Uz pannas karamelizē ciedru riekstus. Citā pannā izkausē cukuru, pievieno sviestu, lēnām pielej karstu ūdeni, pievieno ciedru riekstus. Ber uz pergamenta papīra, lai atdziest. Uz šķīvja kārto salātu maisījumu, pārkaisa sāli, piparus, viegli pārlej olīveļļu, balzamiko etiķi un citrona sulu. Kamambēra sieru sagriež daiviņās, apcep uz pannas, lai nedaudz pakūst, un kārto uz salātiem. Pārkaisa ar karamelizētiem ciedru riekstiem.
Wolmar pica
SASTĀVDAĻAS Picas mīkla – 350 g, picas mērce, siers, cepta vistas fileja, marinēti šampinjoni, konservēti artišoki, ķiršu tomāti, “Pik-nic” siers, svaigi pētersīļi, garšviela picām, olīveļļa.
KĀ GATAVOT? Mīklu izveltnē. “Pic-nic” sieru sagriež plānās strēmelēs un ierullē picas malās. Pamatni apsmērē ar picas mērci. Virsū liek daļu no picas siera, ceptu vistas fileju, marinētus šampinjonus un artišokus. Pievieno ķiršu tomātiņu pusītes. Liek virsū atlikušo sieru, pārkaisa ar picas garšvielām. Cep 250 – 300 grādos apmēram 5 minūtes. Pildīto malu nosmērē ar olīveļļu. Pārkaisa ar kapātiem pētersīļiem.
Zandarts no Burtnieku ezera, pasniegts ar smiltsērkšķu mērci, kuskusu un ceptiem dārzeņiem
SASTĀVDAĻAS Zandarta fileja, milti, paprikas pulveris, sāls, pipari. Mērcei: smiltsērkšķu sīrups, kartupeļu ciete. Piedevām: kuskuss, sviests, cukini, burkāni, kālis, timiāns, ķiploks, garšvielas, dilles.
KĀ GATAVOT? Zandartu nedaudz apsāla, sapiparo, panē miltu un paprikas maisījumā. Cep sakarsētos taukos – ar ādu uz leju, turpina cept krāsnī 180 grādos 5 – 10 minūtes. Smiltsērkšķu sīrupu mazliet atšķaida ar ūdeni, pievieno garšvielas, iebiezina ar kartupeļu cieti, uzvāra. Kuskusu aplej ar karstu ūdeni, atstāj uz 2 – 5 minūtēm, pievieno sviestu, garšvielas, uzkarsē. Stienīšos sagrieztus dārzeņus apcep sviestā, pievieno ķiploku, timiānu, garšvielas. Kārto uz šķīvja. Rotā ar dillēm.
Zemeņu un rabarberu parfē
SASTĀVDAĻAS (4 porcijām) Rabarberi – 200 g, zemenes – 300 g, zemenes dekoram – 150 g, cukurs – 80 g, olu dzeltenumi – 2 gab., brendijs – 3 ēd. k., saldais krējums – 200 ml.
KĀ GATAVOT? Rabarberus sagriež, pārlej ar pāris ēdamkarotēm ūdens un maisot sautē 5 minūtes. Pievieno 50 g cukura, atdzesē. Zemenes sagriež, pievieno vārītiem rabarberiem un sautē. Olu dzeltenumus saputo ar pāri palikušo cukuru, iemaisa brendiju. Saputo saldo krējumu. Putukrējumā iecilā saputoto olu dzeltenumu un iemaisa zemeņu un rabarberu biezenī. Ar plēvi izklātā veidnē liek 1/3 krēma, pāri kārto sagrieztas zemenes, virsū atkal klāj 1/3 krēma. Veidni 6 – 7 stundas tur saldētavā. Pēc tam krēmu no veidnes izņem, griež gabalos, rotā ar zemenēm.