Ceļojums garšas pasaulē 0
Daudzi priekšmeti – vitrāžas tipa lampas un dekori – atvesti no Indijas. – Ķīnas un Taizemes virtuves galvenā burvība slēpjas īpašajā gaļas pagatavošanas tehnoloģijā un mērcītēs, kam raksturīgi neparasti garšas salikumi. Arī Indijas virtuve piedāvā pikantus ēdienus ar bagātīgu garšas buķeti, – stāsta restorāna vecākā viesmīle Liene Jermacāne. Liene arī atgādina, ka Āzijas un Indijas maltīte eiropietim var šķist diezgan asa. Ēdiena asuma pakāpe ēdienkartē norādīta ar čili pipariņiem. Ar vienu čili apzīmētos ēdienus var baudīt droši, bet ar diviem un trim atzīmētā maltīte vairāk ir piemērota asu izjūtu cienītājiem. Pēc apmeklētāja vēlmes, pavāri labprāt pagatavos arī mazāk asus ēdienus. Restorāna pavāri atklāja dažu ēdienu receptes, ko varat pagatavot arī jūs.
Tom yam zupa
Sastāvdaļas: tīģergarneles, šitaki sēnes, citronzāle, galangal jeb Taizemes ingvers, laims, sarkanie sīpoli, ķiploks, čili, zivs mērce, ķiršu tomāti, koriandrs, tom yam pasta (nopērkama indiešu veikalos vai internetā, piem., http://www.cesars.lv).
Kā gatavot?
Lai izveidotu skābeni asu bāzi zupai, vispirms nelielā ūdens daudzumā vāra citronzāli, notīrītu, sagrieztu Taizemes ingveru, sarkanos sīpolus un ķiplokus. Pēc tam pievieno tīģergarneles un šitaki sēnes. Vēl pēc brīža pieliek dažas karotes zivs mērces, tom yam pastu, pēc garšas – sāli, čili un laima sulu. Vāra aptuveni 5 min. Rotā ar ķiršu tomātu pusītēm un kapātu koriandru.
Gaeng kua – Taizemes karijs ar ananasiem un nūdelēm Taizemes gaumē
Sastāvdaļas mērcei: liellopa gaļa, ananass, karija pasta – dzeltenā un zaļā (nopērkama indiešu veikalos vai internetā, piem., http://www.cesars.lv), paprika (dzeltenā un zaļā), burkāni, kokosriekstu piens, čili, sāls, brūnais cukurs, zivju mērce, citronzāle, sarkanie sīpoli, ķiploks, sāls. Piedevām: platās rīsu nūdeles, paprika, zirņu asni, sojas mērce, sarkanie sīpoli, lociņi, olīveļļa.
Kā gatavot?
Liellopa gaļu sagriež plānās šķēlītēs, maisot ātri apcep uz pannas. Ananasu pārgriež uz pusēm, izgrebj vidu. Mīkstumu sasmalcina un liek katliņā ūdenī. Vārot pievieno dzelteno un zaļo karija pastu, kokosriekstu pienu, pēc tam čili, dažas karotes brūnā cukura, sāli, citronzāli, sarkanos sīpolus, papriku, burkānus, dažas karotes zivju mērces. Maisot vāra uz vidējas liesmas, pievieno apcepto liellopa gaļu. Mērci lej izgrebtā ananasa pusītē. Nūdeles vāra aptuveni 5 min., nokāš. Uz pannas olīveļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un papriku, pievieno nūdeles, maisot cep uz lielas liesmas, pievienojot soju un zirņu asnus. Pārkaisa ar lociņiem.
Karahi paneer ar Kesar pilau
Sastāvdaļas mērcei: mājas siers, zaļā un dzeltenā paprika, sīpoli, tomāti, skābais krējums, Indijas garšvielu maisījums (ķimenes, kanēlis, kardamons, krustnagliņas, čili), ingvers, ķiploki, sāls, koriandrs. Piedevām: basmati rīsi, safrāns, ķimenes, olīveļļa.
Kā gatavot?
Smalki sakapātus sīpolus sautē kopā ar noblanšētiem, sakapātiem tomātiem, līdz iegūst viendabīgu masu. Var sajaukt ar blenderi. Pievieno rīvētu ingveru, ķiploku, papriku, indiešu garšvielu maisījumu un kārtīgi samaisa. Pēc brīža pievieno pāris karotes skābā krējumu un stienīšos sagrieztu mājas sieru. Rotā ar ingvera skaidiņām un sasmalcinātu, svaigu koriandru. Izvāra basmati rīsus. Uz lielas liesmas pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno ķimenes. Ātri maisot pievieno rīsus, turpinot maisīt – mazliet safrāna un sāli.
Gulab Jamun
Sastāvdaļas: vājpiens, kviešu milti, sviests, cepampulveris, vaniļas saldējums. Sīrupam: kardamona sēklas, cukurs, ūdens, laims, rožūdens (nopērkams Indijas preču veikalā “Hanuman”).
Kā gatavot?
Lielā, dziļā pannā lej ūdeni, pievieno cukuru un laima sulu, vāra pāris minūtes. Maisa, līdz cukurs ir izkusis. Sīrupu atstāj mazliet atdzist. Uzvārītam vājpienam pievieno miltus, mazliet cepamā pulvera un sviestu. Maisa, līdz iegūst drupanu, bet viendabīgu masu. Pievieno mazliet cukura. No šīs masas veido bumbiņas, kuras fritē eļļā. Kad bumbiņas ir ieguvušas zeltaini brūnu nokrāsu, tās liek cukura sīrupā. Uzkarsē, pievieno kardamona sēklas un rožūdeni. Pasniedz kopā ar saldējuma bumbiņu.