Lieto rīsus, kur var būt diezgan liela glutēna klātbūtne 0


Savukārt celiakijas pacientu atbalsta biedrības „Gluten-Free Experts” vadītājai Irinai Rubinčikai lūdzām pēc ēdnīcās uzņemtajām fotogrāfijām izvērtēt produktu izvietojumu, izejvielas un citus aspektus, ko viņas eksperta acs spēj saskatīt. Visu eksperimentā aplūkoto izglītības iestāžu speciālo ēdienreižu gatavošanas procesu Irina vērtē atzinīgi: „Kopumā vērtējot, ir labi, ka šo skolu ēdinātāji vispār parūpējušies par bezglutēna produktu iepirkšanu un gatavo atsevišķi. Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas gadījumā varēja redzēt nesertificētus rīsu miltus – tādos glutēna klātbūtne mēdz būt diezgan liela, tādus lietot nedrīkst. Vēl viņiem nav marķēts plaukts un stāv jau kāds atvērts, nemarķēts iepakojums  (kaut gan, neesot klāt, varu arī kļūdīties, var būt otrā pusē ir kāda uzlīme), sāls un cukurs ir redzami iepakojumos, no kuriem tie būtu jāpārber tvertnē ar vāku.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Izvērtējot situāciju pēc bezglutēna ēdiena drošas gatavošanas vadlīnijām* un neatkarīgo ekspertu vērtējuma, šīs skolas ēdnīcas darbībā var saskatīt vairāk iespēju uzlabojumiem, kas padarītu gatavošanu vēl drošāku un piemērotāku celiakijas un citu īpašo diētu vajadzībām. Piemēram, bezglutēna produktus varētu novietot augšējā plauktā, virs vietas, kur tie stāvēja eksperimenta dienā, tādējādi samazinot šķērspiesārņojuma (miltu vai citu pārtikas daļiņu, kas satur glutēnu, nejauša piejaukšanās bezglutēna ēdienam, tādējādi radot kaitējumu cilvēkam ar paaugstinātu jūtību pret šo vielu – aut.piez.) risku no atvērtajiem iepakojumiem citos plauktos. Sazinoties ar ēdnīcas šefpavāri vēlāk, viņa apstiprināja, ka šobrīd produkti tiešām arī esot novietoti visi vienuviet atsevišķi no pārējiem, miltus saturošajiem produktiem.

Tāpat jāatzīmē, ka ne visus aspektus eksperimenta laikā bija iespējams novērot. Ēdiena pagatavošanas secība (bezglutēna ēdienu nepieciešams pagatavot pirmo, lai izvairītos no miltu nejaušas piejaukšanās pārtikai), no miltiem pilnīgi tīrs apģērbs un rokas, un citas nianses būtu iespējams pilnībā izpētīt, tikai ikdienā uzturoties pārtikas gatavošanas vietā.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Drošas gatavošanas vadlīnijas atrodamas gan „Gluten-Free Experts”, gan „Dzīve bez glutēna”.

Ja jums ir pieredze vai ieteikumi, novērojumi par bērnu ēdināšanu skolā, kad nepieciešama īpaša diēta, aicinām ar to dalīties portālā Veselam.lv. Rakstiet portāla redaktorei: [email protected]

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.