Cekulpīles līdzinieks baltacis – šo pīļu dzimumu galvenā atšķirība ir acu krāsa 1
Emīlija Mariševa, “Medības”, AS “Latvijas Mediji”
Cekulpīles līdzinieks baltacis
Baltači mīt Eiropā, Āzijā un pat Āfrikā, šobrīd Latvijā tie ir reti ieceļotāji, tāpēc tos arī nav atļauts medīt, tomēr savulaik šīs nirpīles konstatētas ligzdojam Engures ezerā.
Interesanti, ka šo pīļu dzimumu galvenā atšķirība ir acu krāsa.
Tēviņu acis ir gaišas un izceļas uz tumšā apspalvojuma fona, savukārt mātītēm – tumšas. Ārēji baltacis atgādina cekulpīli, tomēr atšķirība atklājas lidojumā. Baltacim atšķirībā no cekulpīles ir izteikti balta zemaste.
Āpsis – bīstamāks, nekā izskatās
Lai arī melnbaltais dzīvnieciņš ārēji izskatās pavisam lēnīgs un miermīlīgs, medījot ar suņiem alās, tas var kļūt bīstams suņiem.
Bez nepieciešamības āpsis neuzbruks, tomēr, sunim strādājot dziļi pazemē un esot tiešā kontaktā vai iedzenot āpsi strupceļā, ir zināms pietiekami daudz gadījumu, kad āpšu medības četrkājainajam kompanjonam beidzas ar vizīti pie veterinārārsta.
Bīstamā trihineloze
Ar trihinelozi visbiežāk iespējams inficēties, uzturā lietojot inficēta dzīvnieka gaļu. Cilvēka kuņģa skābe šķīdina trihinellu kāpuru apvalku, tie nokļūst tālāk zarnās, kur tie attīstās un vairojas.
Jaunie kāpuri pa limfu un asinsriti nonāk šķērssvītrotajos muskuļaudos. Tur tie iekapsulējas un laika gaitā izdala kaitīgus toksīnus. Lielākoties tie koncentrējas mēlē, acīs, starpribu muskulatūrā un diafragmā.
Profilakses nolūkos ieteicams gaļu pirms lietošanas pārbaudīt vai pagatavošanas laikā nodrošināt vismaz 71 Celsija grāda temperatūru vismaz divarpus stundu garumā.
Brūkleņu ievārījums medījumu ēdieniem
Dodoties uz mežu vasaras beigās un rudenī, būtu vērts nepaiet garām brūklenēm. Visbiežāk tās var meklēt sausos priežu mežos, izcirtumos un priežu jaunaudzēs.
Brūklenes satur daudz C vitamīna, kas atbild par imūnsistēmas uzlabošanu, A vitamīna, kas uztur veselīgu ādu, kā arī benzoskābi, kas neļauj attīstīties saaukstēšanās vīrusiem.
No brūkleņu mētrām un ogām var vārīt ārstniecisku tēju, bet ogu ievārījums lieliski papildina dažādus medījuma gaļas ēdienus.