Čebureks ar bērnības garšu 0
Lai gan čebureks ir turku vai mongoļu ēdiens un robainais plācenis ir trekni peldināts eļļā, nekas nevar atturēt baudīt bērnības garšu!
Čebureku recepti uzzināju, jūtubā aizrautīgi skatoties Krievijas šefpavāra, populāra TV raidījumu vadītāja Iļjas Lazersona videoreceptes. Bērnībā čeburekus baudīju padomiskā Jūrmalas kafetērijā, tos izcēla no milzu katla un pasniedza ļoti karstus un gardus.
Izlemts – gatavoju čeburekus!
• Katliņā uzvāru pusglāzi ūdens ar šķipsnu sāls, iemaisu pusglāzi miltu – iznāk tāda lipīga bumba. Mazliet atdzesēju un iemīcu miltus – tik, cik mīkla paņem. Saveļu bumbu un ietinu pārtikas plēvē, lai pastāv, uzbriest.
• Sīki sagriežu divus sīpolus, uzberu sāli un samīcu ar rokām, kamēr atdalās sula. Iejaucu 200 g maltās liellopa vai teļa gaļas. Pieberu garšvielas – svaigi maltus piparus, pirkstos saberztas romiešu ķimenes, kādu Austrumu garšvielu. Pieleju apmēram tasi auksta ūdens un visu samīcu. Masai jābūt kā putriņai.
• Dziļā pannā vai katliņā uzkarsēju rapšu vai olīvu eļļu, jo tās drīkst kārtīgi karsēt.
• Mīklu plāni izveltnēju un, izmantojot nelielu bļodiņu, izspiežu apļus. To vienā pusē lieku gaļas masu. Maliņas apmērcēju ar ūdeni, lai labāk salīp, un pārloku uz pusēm. Aizspiežu ciet ar pirkstiem un tad ar dakšiņu.
Uzreiz lieku karstā eļļā. Ja atstāj, mīkla izmirkst, čeburekam atsprāgst vēders.
• Apcepu no abām pusēm, kamēr brūnīgs. Uz papīra dvieļa notecinu lieko eļļu.
Ēdu uzreiz karstu un kraukšķīgu. Turu pa rokai salveti, jo čebureks ir sulīgs.
Ja gaļa paliek pāri, uzcepu kotletītes. Lai labi garšo!