Caur ērkšķiem un matiņiem. Kā uztaisīt mežrozīšu sīrupu 0
Ināra Zēberga, žurnāla “Praktiskais Latvietis” literārā redaktore: Dārza malā pamanot mežrozīšu krūma oranžos augļus, uzreiz atcerējos bērnību un aptiekā pirktā sīrupa garšu. Varbūt tādu var pagatavot mājās? Zinot vienīgi to, ka šie augļi ir īsta C vitamīna bumba, bet neko par pārstrādi, sapratu – jāsavāc. Tālākais varētu būt no sērijas – caur ērkšķiem, matiņiem un ar milzu pacietību… Lasīt šos augļus jau vien ir varoņdarbs, jo rokas viscaur saskrāpētas (kaķu saimnieki to varētu salīdzināt ar sekām, kad dzīvniekam mēģināts iebarot tableti!). Pirmais vakars pagāja, aptuveni sešiem litriem sīko augļu noņemot melnos galiņus. Bet ar to viss nebeidzās. Kā pēc tam uzzināju internetā, auglīšus vajag arī iztīrīt no sēklām un asajiem, nepatīkamajiem matiņiem, kas kož kaklā. Lai iegūtu vienā no receptēm norādītos 500 g, ar mazajiem auglīšiem noņēmos aptuveni divas stundas un noskaloju tikai trīs, nevis 6–8 reizes, kā bija ieteikts. Nebija arī laika malt gaļas mašīnā, tāpēc pacietajām augļu pusītēm uzlēju ūdeni, uzvārīju un atstāju katlā. No rīta sablendēju, piebēru 500 g cukura, pavārīju un ieguvu biezu, aromātisku ievārījumu.
Bet kur tad kārotais sīrups? Vēl bija atlikuši aptuveni pieci litri auglīšu, taču, saprotot, ka nebūs laika iztīrīt, veselus iebēru katlā, uzlēju ūdeni, pavārīju un ļāvu nakti atpūsties. No rīta uzbriedušos auglīšus ieliku caurdurī, lai notekas. Ieguvums – tikai 600 ml šķidruma, toties apziņa, ka savāktais neies postā… Piebēru 600 g cukura, vārīju aptuveni 15 minūtes un tiku pie bieza, ļoooti salda sīrupa. Lūk, manas vitamīnu bumbas vienkāršotā izpildījumā.