C vitamīna bumba – cidonijas: 9 receptes, ko no tām pagatavot 5
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Krūmcidonija ir ne vien skaists dekoratīvais augs, kas pavasarī mūs iepriecina ar saviem krāšņajiem ziediem, bet arī vērtīgs augļaugs. Par ziemeļu citroniem dēvētajās cidonijās C vitamīna ir vairāk nekā citronos un ābolos.
Iecukuro
Augļus pārstrādei ievāc pilngatavībā, kad tie visvairāk satur sulu. Parasti pēc novākšanas vēl kādu laiku uzglabā – agrīnās šķirnes 10 dienas, vēlīnās – līdz vienam mēnesim.
Lai vērtīgos augļus saglabātu ziemai, tos var iecukurot. Cidonijas sagriežot šķēlītēs un iecukurojot (attiecībā 1:1), izdosies saglabāt visvairāk vērtīgo vitamīnu, kas ir šajos augļos. Tīrā izkarsētā burkā ber kārtu plāni sagrieztu cidoniju šķēlīšu, tad kārtu cukura, tad atkal cidonijas, līdz burka pilna. Tā var glabāties istabas temperatūrā, bet ne augstākā par 20 °C, jo tad sīrups sāks rūgt. Kad izveidojies sīrups, to pēc vajadzības nosmeļ, lai gatavotu atspirdzinošu dzērienu, pievienotu tējai, debesmannai, augļu mērcēm, saldējumam vai citiem saldēdieniem.
Gatavo sukādes
Kad burkā uz cidonijām uzbārstītais cukurs vairs nešķīst, šķēlītes plānā kārtā izliek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un apžāvē cepeškrāsnī – temperatūru iestata līdz 50 °C, durtiņas atstāj mazliet pavērtas un žāvē 4–5 stundas. Var kaltēt arī uz radiatoriem vai plīts virsmas.
Ja grib vidēji biezas un cietas sukādes, cidonijas sagriež šķēlītēs, uzbārsta cukuru (uz 1 kg iztīrītu cidoniju ņem 1 kg cukura) un notur 36 stundas. Pēc tam žāvē.
Iegūsti sulu
Pilngatavībā novāktus augļus rūpīgi nomazgā vairākos ūdeņos, sagriež gareniski četrās daļās, izņem sēklotni. No sagrieztajām cidonijām iegūst sulu, izmantojot sulu tvaicējamo aparātu vai elektrisko sulu spiedi.Iegūto sulu cukuro, ņemot uz 2 daļām sulas 3 daļas cukura. Lai cukurs vieglāk izkustu, sulu maisot pasilda. Kad cukurs izkusis, sulu pilda tīros traukos un aizvāko.
Gatavo sīrupu
Augļus nomazgā, ar nerūsējošā tērauda nazi sagriež plānās šķēlītēs, liek kārtām traukā, starp kārtām uzbārstot cukuru (uz 1 kg augļu ņem 1–1,3 kg cukura). Trauku uz 6–12 stundām novieto vēsā vietā. Pa šo laiku cukurs izvelk no cidonijām sulu. Radušos sulu – sīrupu – lēnām nolej vai notecina caur sietiņu. Ja vajadzīgs, izkāš caur divkārt salocītu marli. Tad vāra 5 minūtes, nosmeļot putas. Verdošu dzidru sīrupu pilda tīros izkarsētos traukos un aizvāko.
Vāra ievārījumu
Cidonijas momazgā, nomizo (ja miziņa plāna, skaista, var nemizot), sagriež četrās daļās, izņem sēklotni. Liek verdošā ūdenī un vāra 15–25 minūtes, līdz augļi mīksti. Pēc tam tos atdzesē aukstā ūdenī. No novārījuma gatavo sīrupu – uz 3 glāzēm novārījuma ņem 800 gramu cukura. Tad verdošajā sīrupā liek cidonijas un atstāj uz trim četrām stundām, lai augļu daiviņas labāk piesūktos ar cukuru. Pēc tam cidonijas vāra 5 minūtes. Ļauj dažas stundas nostāvēties, tad turpina vārīt – augļu masai pievieno 300–400 gramu cukura un vāra līdz gatavībai. Vārīšanas nobeigumā var pievienot citronskābi (1–2 gramus uz 1 kilogramu augļu).
Gatavu ievārījumu karstu pilda traukos un aizvāko.
Cidoniju, ābolu un ķirbju ievārījums
• 400 g cidoniju
• 300 g ābolu
• 300 g ķirbja mīkstuma
• 800 g cukura
• 100 ml ūdens
• 1 kanēļa standziņa
Cidonijas sagriež, izņem sēklotni un noblanšē, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs, ķirbja mīkstumu – nelielos gabaliņos. Katlā ielej ūdeni, pievieno cukuru un izvāra sīrupu. Pieliek kanēļa standziņu un sagatavotos augļus, laiku pa laikam apmaisot, uzvāra, noputo, samazina liesmu un vēl brīdi pavāra, neļaujot gabaliņiem izjukt. Katlu noceļ no uguns un atstāj, lai masa atdziest. Pēc tam atsāk vārīt, līdz gabaliņi piesūcas ar sīrupu un grimst. Tad izņem kanēļa standziņu, ievārījumu pilda izkarsētās burkās un aizvāko.
Cidoniju un aroniju želeja
• 1 kg aroniju
• 400 g cidoniju
• 1–1,5 kg cukura
• 200 ml ūdens
Aronijas nomazgā, pārlej ūdeni un sautē, līdz ogas izjūk. Tad pieber cukuru un vēl vāra 5–10 minūtes. Pēc tam pievieno cidoniju šķēlītes un vāra līdz gatavībai – želeja kļuvusi biezāka, sāk recēt, bet cidoniju šķēlītes ir caurspīdīgas.
Karstu želeju sapilda izkarsētās burkās un aizvāko.Aronijas satur maz skābes, tāpēc tām vēlams pievienot nogatavojušās cidonijas. Tās arī uzlabo aroniju garšu.
Cidoniju un ķirbju kompots
• 1 kg ķirbju
• 200 g cidoniju
• 400 g cukura
• 1 l ūdens
• krustnagliņas
• smaržīgie pipari
• piparmētras lapiņas
Ķirbim izņem sēklotni, tad sagriež šķēlēs, nomizo un ar dekoratīvu nazi sagriež nelielos kubiņos. Novāra, līdz pusmīksti. Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēklotni, sagriež plānās šķēlītēs.
Litra burkā liek 2 krustnagliņas, 2 smaržīgos piparus un piparmētras lapiņas. Tālāk pamīšus kārto ķirbjus un cidonijas.
Sīrupam uzvāra ūdeni ar cukuru un verdošu lej burkās. Kompotu karsē 80 °C aptuveni 15 minūtes. Pēc tam burkas aizvāko.
Ar valriekstiem pildītas cidonijas
• 5–6 cidonijas
• 1 glāze cukura
• 2 glāzes valriekstu kodolu
• 800 ml ūdens
Cidonijas rūpīgi nomazgā, izņem serdes un sēklas, vāra sīrupā, līdz augļi kļūst mīksti. Valriekstu kodolus saberž, samaisa ar biezo sīrupu, ko iegūst pēc cidoniju novārīšanas. Cidoniju dobumus piepilda ar riekstiem un pasniedzot pārlej ar atlikušo sīrupu.