Burkānu un seleriju čipsi – garda piedeva biezzupai, biezpienam, sautējumam 0
Dārzeņu čipsi piešķir ēdienam patīkamu aromātu un garšas buķeti. Tos viegli pagatavot, ja vien mājās ir piemērota rīve un cepeškrāsns. Der ne tikai burkāni un bietes, bet arī selerijas, topinambūri un ķirbji. Čipsi ir laba piedeva jebkurai biezzupai, biezpienam, sautējumam.
Burkānu čipsi
Sastāvdaļas – 500 g burkānu, 30 g kaltētu tomātu, tējkarote kaltētas paprikas pulvera, ēdamkarote olīveļļas, šķipsniņa citronskābes, ⅓ tējkarotes sāls.
Pagatavošana.
Mazā bļodiņā sajauc sāli, citronskābi, paprikas pulveri, kaltētus un kafijas dzirnaviņās samaltus tomātus. Pielej olīveļļu un rūpīgi izmaisa. Burkānus notīra un sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Visvieglāk to izdarīt ar dārzeņu rīvi, bet, apbruņojoties ar pacietību, var paveikt arī ar asu un plānu nazi. Eļļas maisījumu uzlej burkānu šķēlītēm un maisa, līdz visas vienmērīgi pārklātas ar eļļu. Ļauj pusstundu ievilkties un tad pa vienai kārto uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek cepeškrāsnī un 2–3 stundas kaltē +65…+75 °C, līdz kļūst sausas.
! Ja gribas pikantāku garšu, eļļas maisījumam var pievienot divas smalki sakapātas ķiploka daiviņas.
Seleriju čipsi
Sastāvdaļas – 400 g selerijas saknes, ēdamkarote olīveļļas, ½ ēdamkarotes ābolu etiķa, ½ tējkarotes sīpolu pulvera, šķipsniņa kurkumas, ¼ tējkarotes sāls.
Pagatavošana.
Mazā bļodiņā sajauc ābolu etiķi, olīveļļu un kurkumu. Selerijas nomizo, nomazgā un smalki sagriež vai sašķēlē dārzeņu rīvē. Eļļas maisījumu uzlej selerijām un rūpīgi samaisa. Dārzeņu šķēlītes pa vienai kārto uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un uzkaisa sīpolu pulveri un sāli. Kaltē +60 °C aptuveni 2,5–3,5 stundas, līdz čipsi kļūst kraukšķīgi.