Burkāns un tā pievienotā vērtība! Garšīgas receptes ģimenes pusdienām 0
Burkāni ir otrs populārākais dārzenis aiz kartupeļiem, taču, papētot sastāvu rūpīgāk, varētu to likt pat pirmajā vietā. Vislielākais tā trumpis – beta karotīns (no tā veidojas A vitamīns), jo šis antioksidants tiek minēts kā viens no aizsargiem sirdsslimību profilaksē.
Šajā kompānijā vēl ir tumši zaļie dārzeņi, apelsīni, saldie kartupeļi, ķirbji, brokoļi, kāļi, spināti. Burkāni ir lielisks šķiedrvielu un kālija avots, tie var pazemināt holesterīna līmeni (te nu ir tas pluss, ka zems holesterīna līmenis samazina sirdsslimību risku).
Vārīt, cept vai ēst svaigu? Izrādās, termiski apstrādāti, burkāni satur pat vēl vairāk vērtīgo uzturvielu nekā svaigi, jo gatavošanas procesā tiek nojauktas izturīgās šūnu sieniņas, kas aptver beta karotīnu. Jo vairāk burkāniem liek klāt sviestu vai eļļu, jo organismam būs vieglāk pilnībā izmantot vērtīgās barības vielas. Vienīgais trūkums – pārāk aizraujoties ar burkānu ēšanu un sulas dzeršanu, ādas tonis var iegūt dzeltenīgu nokrāsu.
Ceptu burkānu krēmzupa
• 4–5 nomizoti burkāni
• 3–4 kartupeļi
• liels sīpols
• 3 lielas ķiploka daivas
• 2 lauru lapas
• pustējkarote sāls
• svaigi malti melnie pipari
• svaiga timiāna, raudenes zariņi, salvijas lapiņas
• olīveļļa cepšanai
• 700 ml vistas buljona
• 125 ml saldā krējuma
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Pannā liek sašķēlētus burkānus, sīpolu un nomizotus kartupeļus, pārkaisa zaļumus: timiānu, raudeni, salviju, pievieno ķiploka daivas, lauru lapas un olīveļļu. Visu samaisa, lai dārzeņi pārklājas ar eļļu, uzber sāli un piparus un cep cepeškrāsnī 30–40 minūtes – atkarībā no tā, cik lieli ir burkānu gabali. Kad burkāni gatavi, pannu izņem no krāsns.
Katlā lej buljonu, pievieno pannas saturu un pavāra uz lielas liesmas 5 minūtes, tad visu sablendē. Pielej saldo krējumu. Ļauj uz mazas liesmas uzvārīties, līdz uzmet pirmo burbuli. Ja zupa šķiet par biezu, pievieno vēl buljonu vai karstu ūdeni.
Burkānu, turku zirņu un cūkgaļas sautējums
• 150 g cauraugušas cūkgaļas
• 250 g burkānu
• 150 g konservētu turku zirņu
• 20 g selerijas kātu
• 20 g nomizota ķiploka
• 3 ēdamkarotes virgin olīveļļas
• salvijas lapiņas un timiāna zariņi
• ¼ tējkarotes jūras sāls
• svaigi malti melnie pipari
Sagatavo dārzeņus: burkānus sagriež biezās ripiņās, selerijas kātus ap 1 cm gabalos, ķiploka daiviņas uz pusēm. Turku zirņus izņem no burkas un noskalo. Cūkgaļu sagriež nelielos (2 x 2 cm) gabaliņos. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
Ugunsizturīgā cepamtraukā ielej eļļu, liek sagatavotos dārzeņus un gaļu, samaisa, pievieno sāli un piparus. Traukam uzliek vāku vai pārklāj foliju un cep 40 minūtes. Atsāku garšu cienītāji var pievienot čili pulveri vai papriku.
Sacepums ar burkāniem un ķirbjiem
• 500 g sviesta ķirbja (bez sēklotnes un mizas)
• 500 g kartupeļu
• 200 g burkānu
• 2–3 sīpoli
• 250 g ķirštomātiņu
• 100 g olīvu
• 2–3 ēdamkarotes eļļas
• 100 ml dārzeņu buljona
• sāls
• paprikas pulveris
• rozmarīna zariņš
Ķirbi un kartupeļus sagriež mazos kubiņos, sīpolus gredzenos, ķirštomātus pārgriež uz pusēm, burkānus sagriež ripiņās.
Pannā uzkarsē eļļu, liek sautēties ķirbi un kartupeļus, pievieno burkānus un maisot karsē 5 minūtes. Tad liek klāt sīpolus un tomātus un atkal sautē kādas 5 minūtes. Pielej buljonu, pievieno sāli un piparus un uz lēnas uguns sautē 10 minūtes.
Rozmarīnam nošķin lapiņas, olīvas pārgriež uz pusēm. Iemaisa dārzeņos un īsu brīdi pakarsē. Kam negaršo olīvas, var ēdienam pievienot kubiņos sagrieztu fetas sieru. Garšīgums ir kontrastā – diezgan salds sautējums ar sāļu akcentu.
Burkānu kēksiņi
• 700 g burkānu
• 650 g miltu
• 400 g brūnā cukura
• 250 g sviesta
• 2 olas
• 60 ml eļļas
• 25 g kanēļa
• pustējkarote sodas
• 20 g cepamā pulvera
Burkānus sarīvē uz smalkas rīves. Sviestu saputo ar cukuru, pievieno kanēli, olas un cepamo pulveri. Miltiem pieber sodu un caur sietu tos iesijā lielā bļodā. Liek klāt burkānus, putoto sviestu un cītīgi samaisa un samīca mīklu.
Mīklu pilda ar eļļu ieziestās formiņās (līdz pusei) un cep 220 °C aptuveni 15 minūtes.
Kēksiņus var dekorēt ar olu baltuma glazūru, pārkaisīt ar riekstiem, pūdercukuru. Mīklai var pievienot sasmalcinātus riekstus vai dzērvenes.
Burkānu–kāpostu salāti
• puse nelielas kāpostgalvas
• 2 vidēji burkāni
• pustējkarote etiķa
• 1 tējkarote olīveļļas
• sāls, cukurs
Ar asu nazi kāpostu smalki sašķēlē, pievieno sāli un mīca ar rokām, līdz atdalās sula. Sarīvē burkānus un pievieno kāpostiem. Pielej olīveļļas–etiķa mērcīti, kuru sajauc ar šķipsnu cukura. Salāti būs viegli skābi.
Burkānu–kāpostu salātus var gatavot arī ar majonēzi vai bezpiedevu jogurtu (būs mazāk kaloriju). Var variēt ar garšvielām, pikantumam pievienot ķiploku.
Zirnīšu–burkānu sautējums
• 3 burkāni
• paciņa saldētu zirnīšu (400–500 g)
• 2 ēdamkarotes skābā krējuma
• 2 ēdamkarotes kausētā siera
• 50 g sviesta
• ūdens
• sāls
Burkānus nomizo un smalki sagriež, ber katlā un pārlej ar ūdeni, lai tie nosegti. Pievieno sviestu un sautē, līdz gandrīz mīksti. Pievieno zirnīšus un vēl nedaudz pasautē.
Sautējumam pievieno krējumu un kausēto sieru, vēl nedaudz pasautē. Sautējumu var ietumēt ar saldo krējumu, miltiem. Var izmantot konservētos zirnīšus (tad vajadzēs mazāk sāls).