Burkāni sāļajā un saldajā: 4 gardi ēdieni, ko pagatavot no burkāniem 2
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Pēc burkānu novākšanas talkas jārīko burkānu balle. Lai jautrāk, norunājam, ka apģērbā jābūt vismaz vienam oranžam akcentam, – vai tā lente vai šlipse! Bet cienasts tādā pasākumā – tikai un vienīgi no burkāniem. Šis dārzenis ir tik universāls, ka no tā var pagatavot gan zupu, gan piedevas pamatēdienam, salātus un desertā uzcept kūku.
Burkānu biezenis
• 500 g kartupeļu
• 300 g burkānu
• ķiploka daiviņa
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 100 ml piena
• 3 bazilika zariņi
• sāls
• sviests cepšanai
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos. Burkānus notīra, sagriež ripiņās. Karstā ūdenī (750 ml) liek dārzeņus, pievieno šķipsniņu sāls. Vāra, līdz kartupeļi un burkāni mīksti.
Notīra ķiploka daiviņu un saspiež ķiploku spiedē. Ātri apcep uz pannas sviestiņā. Novārītos dārzeņu nokāš, uzlej verdošu pienu un ar stampiņu sastampā. Pievieno sviestu un apcepto ķiploku. Rūpīgi samaisa.
Kartupeļu–burkānu biezenim uzkaisa sasmalcinātu baziliku. Lieliski sader ar vistas gaļu vai kotletēm.
Burkānu un selerijas salāti
• 200 g burkānu
• 100 g selerijas saknes
• 1 citrons
• sāls
Pagatavošana:
Seleriju nomazgā, nomizo un sarīvē. Uzspiež sulu no citrona pusītes, uzkaisa mazliet sāls un ar koka stampiņu sastampā, lai selerija kļūtu mīkstāka. Pievieno sarīvētus burkānus, izspiež sulu no citrona otras puses. Visu viegli samaisa.
Salātiem var pievienot arī smalki rīvētu sīpolu un nelielu pētersīļa saknīti.
Krēmīgā burkānu zupa ar āboliem
• 5 lieli burkāni
• 4 skābi āboli
• 3 sīpoli
• 3 ēdamkarotes sviesta
• ingvera saknes gabaliņš (4 cm)
• šķipsna malta muskatrieksta
• šķipsna maltu smaržīgo piparu
• 1 litrs vistas buljona
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Burkānus notīra, sagriež ripiņās, sīpolus sasmalcina. Ābolus nomizo, notīra un sagriež nelielos gabaliņos. Katliņā izkausē sviestu, apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno burkānus, ābolus, sarīvētu ingveru, muskatriekstu un smaržīgos piparus. Pielej buljonu un uzvāra. Turpina vārīt uz lēnas uguns, kamēr burkāni mīksti.
Sablendē. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Zupā var iejaukt arī saldo krējumu. Pasniedzot uzber sīki sagrieztas svaigas piparmētras.
Burkānkūka
• 3 burkāni
• 2 olas
• 180 g cukura
• 180 g olīveļļas
• 150–180 g miltu (var sajaukt kviešu un rudzu miltus)
• 1 tējkarote sodas
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• sauja gaišo rozīņu
• 50 g valriekstu
• 1 tējkarote malta kanēļa
• šķipsna malta muskatrieksta
• šķipsna maltu krustnagliņu
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 °C. Uz vidēji rupjas rīves sarīvē burkānus. Sakuļ olas ar cukuru, iemaisa eļļu.
Pagatavošana:
Bļodā iesijā miltus, pievieno sodu un cepamo pulveri, garšvielas, izmērcētas rozīnes un rupji sasmalcinātus riekstus. Miltu maisījumu sajauc ar olas un eļļas maisījumu un rūpīgi samaisa. Visbeidzot pievieno rīvētos burkānus un vienmērīgi izmaisa.
Ietauko cepamo formu, iekaisa mannu vai rīvmaizi un ielej burkānu mīklu. Liek cepeškrāsnī un cep 45–55 minūtes, gatavību pārbaudot ar koka iesmiņu. Ja tas, iedurts kūkas vidū, ir sauss, kūka ir gatava. Izņem no krāsns un atdzesē.
Siltai burkānkūkai piestāv vaniļas saldējums.
Padomi!
• Burkāni ir svaigi, ja tie lūst, nevis liecas.
• Ja gadījies nopirkt vairāk burkānu, nekā pusdienām būs vajadzīgs, tos glabā nemazgātus!
• Burkānus neglabā polietilēna maisiņā, jo tajā tie sasvīst un sāk pelēt.
• Burkāni lieliski der dažādos salātos, čatnijos, biezeņos un ievārījumos. Tos var gan kaltēt, gan saldēt, sagrieztus nelielos gabaliņos.