Bumbieru un plūmju kompots 0
Sastāvdaļas
• 1 kg bumbieru
• 600 g plūmju
• 1 l ūdens
• 500 g cukura
Pagatavošana.
Bumbieru kompota garšu ietekmē izvēlētā šķirne, turklāt karsējot vienai augļi kļūst mīksti un iekrāsojas tumšāki, bet citai tie ir kraukšķīgi.
Plūmes nomazgā, nosusina, pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu. Ja bieza miza un blīvs mīkstums, miziņu noņem, sadurstot ar dakšiņu un blanšējot.
Veselus, nebojātus bumbierus nomazgā, nomizo, pārgriež divās vai četrās daļās un izņem serdi. Lai augļi nesabrūnētu (neoksidētos), tos uzreiz liek vieglā citrona vai citronskābes ūdenī (1 l ūdens 1 g citronskābes). Uzvāra ūdeni, pieber cukuru un maisa, līdz tas izšķīdis. Burkās kārto bumbieru pusītes un plūmes, uzlej verdošu sīrupu. Burkām uzliek metāla vāciņus un pasterizē +85 °C: puslitra burkas 15 minūtes, trīslitru burkas – 30 minūtes. Aizvalcē, burkas apgriež otrādi un, kad istabas temperatūrā atdzisušas, liek vēsumā.
PADOMI
* Kompotā neliek pilnībā nogatavojušos, mīkstus augļus. Vislabāk izvēlēties tādas šķirnes, kam ir blīvs mīkstums.
* Sīrupam ieteicams izmantot tīru dzeramo ūdeni (fasēto), kurā pēc iespējas mazāk minerālvielu. Ciets ūdens, kurā augsts dzelzs saturs vai citi rādītāji, var būtiski ietekmēt produkta garšu.
* Ja kompotā augļus griež šķēlēs vai kubiciņos, tie ātri sabrūnē. Lai tā nenotiktu, jāuzlej ūdens, kam pievienota citrona sula vai citronskābe.