Bumbieri plaisāja un puva… 0
“Kāpēc šķirnes ‘Vasarine Sviestine’ augļi ātri pūst un tos nevar saglabāt?” JĀNIS KOCĒNU NOVADĀ
‘Vasarine Sviestine’ ir vasaras šķirne. Augļus var ēst dārzā no koka, jo tie pārgatavojas lēnāk nekā citi vasaras bumbieri. Ražu vāc pakāpeniski un tūlīt realizē, bet ilgi glabāt nevar, jo pagrabā drīz vien zaudē labo garšu (tā kļūst pliekana) un pūst. Glabāšanai jāizvēlas kāda cita vēla rudens–ziemas šķirne, piemēram, ‘Mramornaja’, ‘Belorusskaja Pozdņaja’.
– Šķirnei ‘Vasarine Sviestine’ ir lieli, sulīgi, kraukšķīgi bumbieri, taču mainīgos mitruma un siltuma apstākļos miziņa un mīkstums saplaisā, augļi sāk pūt. Plaisāšanu veicina arī kraupja bojājumi, pret to šķirne ir diezgan ieņēmīga. Ja kokus vasarā pret slimībām 2–3 reizes apsmidzina ar fungicīdiem Score 250, Čempions 50, augļi pūst mazāk. Sausās vasarās bumbieriem ir teicama kvalitāte, – skaidro zemnieku saimniecības “Sprogas” īpašnieks Ivars Tīcs.
Ja kokus nevēlas apstrādāt ar augu aizsardzības līdzekļiem, lietainās vasarās daļu ražas bojās parastā augļu puve (monilioze). Mūmijas pēc lapu nobiršanas noteikti jānolasa, citādi pavasarī infekcija nonāks uz ābelēm, kauleņkokiem. Šādi nevar pilnībā atbrīvoties no puvēm, bet to noteikti būs mazāk.