Bumbiera sulīgās pārvērtības! Interesantas receptes brīvdienu gardēdim 0
Bumbieris ir garšīgs un aromātisks, tā formas ir gluži vai sievišķīgas, tāpēc nereti tiek dēvēts par erotisku augli. Bumbieris, tāpat kā ābols, ir īsts vietējais brīnums. Rudenī jācenšas tos baudīt gana bieži. Pagatavot var dažādi un interesanti, tad bumbieris iederas maltītē tāpat kā bumbierkoks skaistā dārzā.
Fabrikas restorāna šefpavāre Aiga Zvejniece bumbieri dēvē par universālu produktu, jo tas labi garšo gan salātos, gan piedevās gaļai, gan biezenī un mērcē, gan desertā un saldajā zupā, piemēram, kopā ar saldējumu un ogām.
“Glazētu vai citādi pagatavotu bumbieri pasniedzu kopā ar pīles vai medījuma gaļu.Ierasti zosi pilda ar āboliem, bet tikpat labi garšo ar bumbieru pildījumu. Var pagatavot pat tā, lai bumbieris saskanētu ar cūkgaļu,” stāsta pavāre.
Šim auglim piestāv arī medus, vīns un sula. Ja bumbieris šķiet pārlieku stingrs, to var apvārīt apelsīnu sulā vai vīnā. Auglis iegūst intensīvu krāsu un vēl interesantāku garšu.
Bumbieris ir ne tikai sulīgs un gards, bet arī noderīgs veselībai – palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, mazina sirds un asinsvadu slimību risku, ļauj tikt galā ar aknu, nieru un urīnceļu kaitēm, veicina organisma attīrīšanos. Īpaši ieteicams baudīt stresa māktajiem, darbos nomocītajiem vai pagurušajiem.
Ja vēlas šo augli saglabāt ziemai, to der sažāvēt – šāda uzkoda var mazināt gremošanas sistēmas traucējumus, uzlabot urīnceļu veselību.
Aiga iesaka ziemai pagatavot bumbieru čatniju, interesantu piedevu gaļai. Lielā bļodā ieber nomizotus un sagrieztus ābolus un bumbierus, piemēram, no katra pa puskilogramam, uzber tējkaroti sāls un uzlej puslitru ūdens. Ļauj nostāvēties četras stundas.
Katliņā ielej 150 g ābolu etiķa, pāris karošu citrona sulas, ieber 350 g cukura, pievieno 150 g rozīņu bez kauliņiem, smalki sagrieztu sīpolu, 2 daiviņas ķiploka, gabaliņu rīvēta ingvera un pusīti iztīrītas čili pāksts.
Ļauj uz mazas uguns uzvārīties. Tad ieber izmērcētos bumbierus un ābolus (bez ūdens), uzvāra. Pēc tam uz mazākas uguns vāra aptuveni 20 minūtes, kamēr augļi kļūst mīksti. Liek sterilizētās burkās un aizvāko. Pievienojot vairāk vai mazāk čili un ingvera, var regulēt vēlamo asumiņu.
Griķu medū karamelizēts bumbieris ar salātiem, mājas sieru un aveņu mērci
4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
• salātlapas pēc patikas un iespējām
• liels un stingrs bumbieris
• 100 g griķu medus
• 100 g cukura sīrupa (savārīts attiecībās 1 : 1)
• vidēja lieluma garais gurķis vai pārītis mazu gurķu
• 2 dzelteni tomāti
• 12 ķirštomātu
• 100 g mājas siera
Mērcei
• 100 g svaigu aveņu, labi der rudens avenes
• 50 g balzamiko etiķa
• ēdamkarote cukura
PAGATAVOŠANA
Avenes sablendē, pievieno cukuru un balzamiko etiķi – mērce gatava.
Bumbieri nomizo, sagriež ne pārāk biezās šķēlēs. Katliņā lej cukura sīrupu, pievieno medu un uz mazas uguns vāra kādu brīdi, kamēr šķēles kļūst mīkstākas, tomēr nesāk šķīst.Tomātus un gurķus sagriež glītās šķēlēs, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.
Uz šķīvja kārto salātlapas, dārzeņus un karamelizētās bumbiera šķēles. Uzlej aveņu mērci, virsū liek mājas sieru.
Pavāres piebilde
Salātos var iebārstīt jebkuras svaigas ogas – avenes, zemenes, kazenes, tas piešķirs cienastam vasarīgu svaigumu. Bumbiera vietā tikpat labi garšos karamelizēts ābols.
Glazēts bumbieris ar pīles krūtiņu un kazeņu piedevu
4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
• 4 pīles krūtiņas
• 2 prāvi, stingri bumbieri
• 50 g cukura
• sāls un melnie pipari
• 50 g konjaka
Mērcei
• 100 g kazeņu
• 100 g sarkanvīna
• piparmētras zariņš
PAGATAVOŠANA
Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm un blanšē – applaucē ar karstu ūdeni, lai kļūst nedaudz mīkstāki. Augļu pusītes liek uz pannas, turpat ielej konjaku tā, lai dzēriens apņem bumbierus. Nedaudz pavāra, lai izdeg, izgaro alkohols. Pieber cukuru un ļauj lēnām virst, kamēr bumbiera gabali nedaudz karamelizējas.
Pīles krūtiņas apbārsta ar sāli un pipariem. Liek uz aukstas (!) pannas, neizmanto arī eļļu, jo pīlei izdalīsies tauki. Karsē, kamēr gabaliņi apbrūninās, izveidojas garoziņa, pēc tam septiņas minūtes cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā. Šāda gaļa būs vidēji izcepta, sulīga, nevis sausa un sīksta.
Gatavo mērci. Kazenes ber katliņā, uzlej vīnu, iemet piparmētras zariņu un vāra uz mazas uguns, kamēr šķidruma kļūst uz pusi mazāk. Sablendē un izkāš caur sietu, tad vēlreiz uzsilda – mērce gatava.
Glazētās bumbieru pusītes glīti iešķeļ, kārto uz šķīvja kopā ar sagrieztu pīles krūtiņu un pārlaista ar mērci.
Pavāres piebilde
Šajā receptē var izmantot arī zoss gaļu. Ja kazeņu mērcei pievieno šokolādi, tā iegūst īpašu, saldenu garšu.
Bumbieri lāceņu vīnā ar kazas siera saldējumu
4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
• 250 ml pienakārbiņa iebiezinātā piena
• 125 g mīkstā kazas siera bez piedevām
• 0,5 l saldā krējuma
• 6 olas dzeltenumi
• 2 prāvi, stingri bumbieri
• lāceņu pussaldais vīns (tādu gatavo, piemēram, Līgatnes vīna darītavā)
PAGATAVOŠANA
Iebiezinātajam pienam pielej parasto pienu, olu dzeltenumus un maisot karsē ūdens peldē, līdz maisījums sabiezē – tā konsistence līdzinās skābam krējumam. Atdzesē. Saputo saldo krējumu. Visu uzmanīgi samaisa. Stundu patur saldējuma mašīnā. Ja tādas nav, ielej traukā un aptuveni uz trim stundām ievieto saldētavā.
Ik pēc pusstundas masu rūpīgi apmaisa, kamēr sasalst. Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm, liek katliņā un uzlej lāceņu vīnu, lai augļi ir nosegti. Vāra kādu brīdi, kamēr mīksti, tomēr neļauj kļūt pārlieku mīkstiem – iekšpusē tiem jābūt kraukšķīgiem.
Vislabāk pasniegt karstu bumbieri ar aukstu saldējumu.
Pavāres piebilde
Ja nevēlas, lai deserts būtu tik sātīgs, saldējumu aizstāj ar sorbetu. Ļoti interesants un gards iznāk sorbets no avokado. Vajag četrus avokado, 4 laimu sulu un 200 g pūdercukura. Avokado nomizo, tā mīkstumu sablendē kopā ar sulu un pūdercukuru. Masu sasaldē.