Universālais bulgurs – lielisks gan sāļajos, gan saldajos ēdienos! 0
Sasmalcinātie un speciāli apstrādātie kviešu graudi – bulgurs ir veselīgs un universāls produkts. No tā var pagatavot sātīgu biezputru, salātus vai plovu.
Bulgurs ir lieliska piedeva putnu gaļai vai zivij. Ar to var aizstāt grūbas vai to integrēt desertā.
Veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase skaidro, ka par bulguru dēvē putraimus, kas iegūti, drupinot cieto šķirņu kviešu graudus. “Tos nevis maļ, bet saskalda. Bulgura putraimi var būt smalkāki un rupjāki, tumši (uz uguns apgrauzdēti) un gaiši.
Taču apstrāde ar tvaiku nav pārāk agresīva, līdz ar to bulgurs nezaudē graudos esošos vitamīnus un citas vērtīgās uzturvielas.”
Bulgura putraimi ir vieni no veselīgākajiem, jo tajos ir daudz šķiedrvielu (tās nepieciešamas, lai veicinātu zarnu motoriku, izvadītu toksiskās vielas, pasargātu no žultsakmeņiem), B grupas vitamīni un kalcijs.
Bulgurs ir universāls produkts, ko var daudzpusīgi izmantot dažādos veģetāros ēdienos, kā piedevu putnu gaļai vai zivij, pievienot zupai, vārīt biezputru vai plovu. Piemērots tiem, kas ievēro diētu. No skaldītajiem kviešu graudiem gatavots ēdiens sniedz ilgāku sāta sajūta.
Dita Lase zina teikt, ka viens no populārākajiem ēdieniem pasaulē, kurā tiek izmantots bulgurs, ir tabulē – austrumu tautu iecienīti salāti.
Lai tos pagatavotu, vajag 150 g bulgura, 2 tomātus, 2 gurķus, ēdamkaroti sasmalcinātas piparmētras un 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu. Šiem salātiem pārlej mērci, ko gatavo no 5 ēdamkarotēm olīveļļas, 2 ķiploka daiviņām, citrona sulas, sāls un pipariem. “Tie ir ļoti garšīgi, atsvaidzinoši un viegli vasaras salātiņi,” ēdienam atzinīgus vārdus velta Dita Lase.