Bulgāru aukstā zupa – taratora 1
Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
650 ml kefīra
2 gurķi
3 ķiploka daiviņas
4 ēdamkarotes sakapātu diļļu
75 g sakapātu valriekstu
ēdamkarote cukura
pustējkarote sāls
Pagatavošana.
Valriekstus apgrauzdē un smalki sakapā. Gurķus sagriež kubiņos vai strēmelītēs. Ķiploka daiviņas sīki sakapā. Visas sastāvdaļas, izņemot valriekstus, liek katlā un samaisa. Pasniedz zupas bļodiņās, pārkaisītus ar sakapātiem valriekstiem. Bulgāri lielākoties izmanto jogurtu, bet gandrīz tikpat gardi iznāk ar kefīru.
DER ZINĀT
Kefīra aukstajām zupām ir pilnīgāka, biezāka garša, ja tām pievieno nedaudz cukura.
Okrošku var gatavot ne tikai ar kefīru, bet arī kvasu.
Ja kefīrs zupā šķiet par skābu, tā vietā var izmantot bezpiedevu jogurtu, kas atjaukts ar ūdeni.
Kefīra auksto zupu var gatavot ar visu veidu dārzeņiem, pievienojot novārītas olas, gaļu vai zivis. Galvenais – vienu no dārzeņiem izvēlēties par zupas pamatu, piemēram, bietes, gurķus vai redīsus, un pārējās sastāvdaļas kombinēt pēc pieejamības.
Svarīgi zupai pievienot zaļumus, kas piešķir svaigumu un patīkamas garšas akcentu. Tās var būt ne tikai tradicionālās dilles vai lociņi, bet arī lupstājs, timiāns, raudene, kinza.
Auksto zupu vismaz uz divām stundām atdzesē ledusskapī. Ieteicams to pasniegt ne siltāku par 12 ºC.
Kefīra un ogu saldos kokteiļus gatavo, pievienojot nedaudz ūdens un medus. Lai kokteilim nejustu skābumu, ieteicams pievienot gatavu banānu.