Brūnie zirņi indiešu gaumē 0
(4 porcijām)
Glāze sausu brūno turku zirņu
100 g svaiga ķirbja
Liels burkāns
Liels sīpols
150 g svaiga kāposta
Tomāts
150 g kokosa skaidiņu
2–3 ēdamkarotes olīveļļas
Tējkarote kumīna
Lauru lapa
½ tējkarotes maltu melno piparu
Ēdamkarote malta ingvera
Svaiga ingvera sakne
¼ tējkarotes kurkumas
Tējkarote sāls
Brūnos turku zirņus pa nakti izmērcē, no rīta nokāš, uzlej trīsreiz lielāku ūdens daudzumu un vāra pusotru stundu, kamēr zirņi mīksti.
Ķirbi un burkānu sarīvē skaidiņās. Sīpolu sagriež strēmelītēs, kāpostu – mazos gabaliņos. Nomizo un sarīvē svaigu ingvera sakni. Tomātu sagriež kubiciņos. Pannā uzkarsē olīveļļu, 30 sekunžu laikā apcep kumīnu, melnos piparus, maltu ingveru un lauru lapu, pievieno dārzeņus un visu cep 7–10 minūtes. Uzlej 750 ml vāroša ūdens, pieliek kokosa skaidiņas, zirņus, sāli un pasutina 10 minūtes. Pāris minūšu pirms gatavošanas beigām pievieno tomātu. Kokosa skaidiņas piešķir patīkamu riekstu garšu, un šādi pagatavotie brūnie turku zirņi ir ļoti aromātiski un gardi. Var pievienot kūpinātu gaļas šķēli, bet itin labi garšo arī tāpat kopā ar salātiem.