Foto. Scanpix/LETA

Rudens karalis ir kāposts. Tā radinieks – brokolis, arī skan lepni un veselīgi. Receptes 3

Autore: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Rudens karalis ir kāposts. Kurš? Lai tas gods tiek baltai, stingrai kāpostgalvai. Taču radu loks tam ir milzīgs: ziedkāposti, kolrābji, Briseles, rožu, Savojas, Kalē kāposti… Starp tiem ir arī skaistulis brokolis.

Tas gan populārāks ir Itālijā un citās Vidusjūras zemēs. Brokolis ir minerālvielām, C vitamīna un beta karotīna bagātāks par savu vistuvāko radinieku ziedkāpostu. Brokoli salīdzina ar sparģeli, jo to gatavo tieši tikpat ātri – novāra sālsūdenī, strauji atdzesē, lai nezaudē savu košo krāsu, un apcep sviestā. Dārzeni izmanto gan zupās, gan salātos, gan sautējumos.

Brokoļu plācenīši

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 brokoļi

• 2 burkāni

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 2 olas

• 150 g miltu

• sāls, pipari

• eļļa cepšanai

Brokoļu ziedkopas, rīvētus burkānus, sagrieztu sīpolu un saspiestu ķiploku sablendē. Pievieno sakultas olas un miltus, sāli un piparus.

Sakarsētā eļļā uz pannas liek nelielus plācenīšus – karotes lielumā – un nelielā karstumā cep no abām pusēm viegli zeltainus.

Pasniedz ar bezpiedevu jogurtu, kurā iemaisa zaļumus: dilles, lociņus, kressalātus.

Omlete ar brokoļiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 nelieli brokoļi

• 2 vidēji lieli tomāti

• 1 liels sīpols

• 1 paprika

• 6 olas

• pusglāze piena

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• dilles, lociņi

• sāls, malti melnie pipari

Brokoļus sadala rozetēs, kātus sagriež un mazliet apvāra. Ja ņem saldētos, vārīt nevajag. Sīpolu sagriež sīkāk. Tomātus blanšē, novelk miziņu un mīkstumu sasmalcina. Papriku sagriež kubiņos. Visus dārzeņus uz pannas sakarsētā eļļā maisot apcep.

Olas sakuļ, pievieno krējumu un pienu, pieber sāli, piparus un vēl mazliet pakuļ. Pārlej dārzeņiem, pannai uzliek vāku un cep uz lēnas uguns.

Brokoļu vietā var izmantot arī ziedkāpostus.

Pasniedzot pārkaisa ar svaigiem zaļumiem: sagrieztām dillēm un lociņiem.

Brokoļu un siera zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 l dārzeņu (vistas) buljona

• 2–3 brokoļi (600 g)

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• sāls, malti melnie pipari

• saišķis rukolas

• pusglāze rīvēta Čedaras siera

Katlā uzkarsē olīveļļu un apcep sasmalcinātu sīpolu un saspiestas ķiploka daiviņas. Pievieno mazās rozetēs sadalītu brokoli un sautē 4–5 minūtes, nepārtraukti maisot. Pielej buljonu, pieber sāli un piparus pēc garšas un uzvāra. Samazina liesmu un vāra kādas 8 minūtes.

Zupu ielej blendera traukā, pievieno rukolas lapiņas un sablendē, līdz masa viendabīga. Zupu pārlej atpakaļ katlā, pievieno rīvētu vai sadrupinātu sieru un uzvāra.

Reklāma
Reklāma

Pasniedzot uzkaisa vēl sieru un grauzdiņus.

Var izmantot arī kādu pikantāku vai gluži otrādi – maigāku sieru.

Brokoļu un siera pīrāgs

Foto: SHUTTERSTOCK

• 250 g brokoļu

• 300 g rikotas vai mājas siera

• 125 g Čedaras siera

• 60 g Parmas siera

• 2 olas

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 1 tējkarote sakapāta timiāna

• 75 g sviesta

• 200 g rīvmaizes

• sāls un melnie pipari

Brokoļus sadala rozetēs, kātus nomizo un sagriež šķēlītēs. Visus liek verdošā sālsūdenī, pavāra pāris minūšu. Tad notecina caurdurī, ieliek aukstā ūdenī un nosusina.

Rikotas sieru samīca, pievieno rīvētu Čedaras un Parmas sieru, piesit olas, pieliek saspiestas ķiploka daiviņas un timiānu, pieber sāli un piparus. Visu samaisa, pievieno brokoļus. Dažas skaistākās brokoļu rozetes atstāj, lai dekorētu pīrāgu.

Katliņā izkausē sviestu un pievieno rīvmaizi, apcep. Cepamtraukā liek 3/4 apceptās rīvmaizes, samīca pamatni un maliņas veido uz augšu. Ielej siera maisījumu un vienmērīgi pārklāj ar atlikušo apcepto rīvmaizi. Mīklā ieliek atliktās brokoļu rozetes.

Cep cepeškrāsnī 180 °C 30–40 minūtes, līdz sacepums kļūst stingrs. Garšos silts, un var ēst arī atdzisušu.

Cepts lasis ar brokoļiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500–600 g laša filejas ar ādu

• 1 liels brokolis

• 1 sarkanais sīpols

• citrons

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote sojas mērces

Laša fileju sadala porciju gabalos. Uz pannas sakarsē olīveļļu un liek cepties (vispirms ar ādu uz leju) laša gabaliņus. Zivij uzslaka citrona sulu. Pa vidu liek brokoļu rozetes, ripiņās sagrieztus sīpolus.

Pēc tam visu pārliek cepamtraukā (ja iespējams, pannu uzreiz liek cepeškrāsnī) un krāsnī 180 °C cep 15 minūtes.

Izņem no krāsns, uzlej sojas mērci un iešauj cepeškrāsnī vēl uz 5 minūtēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.