Dikļu pilspavārs JĀNIS SILIŅŠ palepojas, ka pils restorāns vasarās varot iztikt tikai ar vietējo dārzu un meža veltēm – te ir labi, mums ir viss. Iespējams, ka tieši pašmāju labumi kopā ar Jāņa garšu sajūtu Dikļiem ļāva ierindoties starp 30 Latvijas labākajiem restorāniem. Kā noprotat, šefs mūs cienās ar sēnēm. Foto – Ilze Pētersone

Bērnībā sēnes negaršoja  0

Baraviku gardums nācis no laika, kad Siliņi ar bērniem nenogurdami gājuši sēnēs. – Kad atrodi pirmo, acs piešaujas un tad jau aiziet, – pasmaida Jānis un atceras, ka viņš kā mazākais bērns līdis zem eglītēm, kur parasti uzgājis kādu sēņu karalieni. Lasījuši ar mēru – tik, cik tajā pašā dienā var sacept pannā, izvārīt katlā vai salikt burkās. Rekordi nav palikuši prātā, vien atminas, ka ar brāli cūcenes vākuši gluži kā kartupeļus – kastēs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Jānis bija čakls lasītājs, taču švaks ēdājs. Negaršoja viņam bērnībā sēnes.

– Domāju, ka nebija pagatavotas manā gaumē, tiklīdz pats nostājos pie plīts, tā iegaršojās, – nosaka pavārs. Mamma vārījusi zupas, malusi sēnes kotletēs, kaltējusi.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kaltēt ir forši, jo sēnēm garša atveras daudz pilnīgāka. – Siliņu kaltēšanas paņēmiens bijis vienkāršs – saver sēnes uz diedziņa un izkar kādā vējainākā vietā, uz bēniņiem vai citur. Pilī žāvēšana nenotiek, lai ar to nodarbojas profesionāļi tepat no Matīšiem – “Cietais rieksts”.

Ar gaileņu gatavošanu ziemai gan jāuzmanās, brīdina šefs. Ja izmantojat tradicionālo paņēmienu ar apcepšanu sviestā – nekādu problēmu, bet saldējot tās svaigas, sēnes var kļūt nedaudz rūgtas, īpaši jau pēdējās, kas rudenī vāktas. Taču ir vēl viena metode, kā sēnes pirms saldēšanas apstrādāt, par to – šefa padomos.

Vajag gādāt ziemai krājumus, taču pašas garšīgākās ir svaigi gatavotās, tāpēc saēdieties tās jau tagad, iesaka Dikļu šefs un neskopojas ar dažām “ātrām receptēm”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.