Brisele atļauj kūpināt 0
“Tā ir laba ziņa, turpmāk varēsim kūpināt bez sankcijām,” tā Briseles lēmumu atļaut kūpināt gaļu pēc līdzšinējām metodēm vērtē saimniecības “Kunturi” pārstāvis Jānis Āboliņš. Otrdien Eiropas Komisijas pastāvīgajā komitejā pieņemts lēmums pagarināt esošās pieļaujamās benzpirēna normas uz trīs gadiem kūpinājumiem un zivīm, kas tiek realizēti vietējā tirgū. Tas nozīmē, ka atļautā benzpirēna norma būs pieci mikrogrami uz kilogramu, savukārt benzpirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa – 30 mikrogrami uz kilogramu. EK regula nacionālo atkāpi attiecībā uz kūpinājumiem piešķir desmit dalībvalstīm, tostarp Latvijai. Jāatgādina, ka šā gada septembrī beigsies pārejas periods, kas paredzēja mainīt esošās normas pret striktākām, taču vietējie gaļas ražotāji kopīgi ar Zemkopības ministrijas un citu institūciju pārstāvjiem prasīja nesamazināt esošās normas.
Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš ir gandarīts par pieņemto lēmumu, taču atgādina – turpmāk būs jāveic benzpirēna uzraudzība, jāanalizē tā klātbūtne produktos un tas nozīmē, ka jābūt programmām ar labas prakses vadlīnijām attiecībā uz kūpināšanu. “Sasniegts maksimums, ko varējām izdarīt,” tā paveikto vērtē Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas pārstāvis Didzis Šmits, kuru asociācija piesaistīja problēmas risināšanā. Viņš uzsver komandas darbu, jo rezultāts panākts, pateicoties Zemkopības ministrijas, BIOR, ražotāju un atašeju kopdarbam.