Brīnumogas dzērvenes: 3 veidi, kā tās saglabāt ziemai 1
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Mazliet skābas, tik kraukšķīgas, ka, ogu pārkožot, mute pilna ar sulu. Tās ir purva princeses dzērvenes. Bērnības garša – dzērveņu uzputenis jeb debesmanna. Nosaukums vien ir ko vērts! Taču dzērvenes ir ne tikai garšīgas un vitamīniem bagātas, bet arī labs antibakteriālais līdzeklis.
Svaigas ogas iesaka infekciju gadījumos, it īpaši, ja tā skārusi urīnpūsli. Neapstrādātās ogās ir daudz antioksidantu un pretiekaisuma savienojumu. Sulai piemīt arī pretsēnīšu un antivīrusu iedarbība. Dzērvenes satur C vitamīnu, šķiedrvielas un mangānu, kā arī citus savienojumus, kas palīdz stiprināt imunitāti.
Kā dzērvenes saglabāt ziemai?
1. Ziemai dzērvenes var saglabāt burkā ar ūdeni, cieši aizvākojot. Ik pēc laiciņa ūdens gan jāmaina.
2. Var sausas, tīras ogas sabērt burkā un uzlikt hermētisku vāciņu.
3. Vēl dzērvenes var saldēt, bet atkusušas ogas būs mīkstas un saplakušas, tāpēc nāksies sajaukt ar medu vai vārīt debesmannu.