Brīnumlīdzeklis laimei, veselībai un garšas kārpiņām. Ilze Jurkāne apciemo “Pūres” šokolādi 1
Gardums ar senu vēsturi
Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.
Šokolāde ir viena no dzīves baudām, kas padara mūsu dzīvi labāku, skaistāku un garšīgāku. To saka gan bērni, gan pieaugušie, gan pavāri, gan ārsti.
Šokolādes vēsture ir visnotaļ sena. Tās dzimtene ir Centrālamerika, tagadējā Meksika. Grūti pat aptverams, ka ir atrastas grauzdētu kakao pupiņu dzēriena atliekas, kas datējamas ar aptuveni 1900. gadu pirms Kristus dzimšanas. Indiāņi – maiji un acteki – gadsimtiem ilgi turpināja izkopt šokolādes dzēriena tradīcijas, bet uz Eiropu to pārveda spāņu iekarotāji 1528. gadā. Līdzīgs dzēriens uz Francijas galmu un pēc tam uz Angliju tika atvests 17. gadsimtā. 19. gs. vidū Anglijā tika eksperimentēts ar pirmo ēdamo šokolādi, bet tā neieguva popularitāti rūgtās garšas dēļ.
Tad 1874. gadā šveicietis Daniels Peters sāka eksperimentēt, lai izdomātu, kā rūgtumu sabalansēt, un atklāja, ka maģiskā sastāvdaļa ir…piens! Drīz vien šokolāde, kādu mēs to pazīstam, kļuva ļoti populāra. Interesanti, ka liela daļa šokolādes “feinšmekeru” mūsdienās izvēlas tieši visrūgtāko.
Šokolādi iegūst no lielām kakao pupiņām, kas aug pākstīs “Theobroma cacao” kokos plantācijās, kas atrodas valstīs ap ekvatoru. Kad pākstis ir novāktas, tās atver, izņem pupiņas un kaltē paplātēs, apklātās ar audumu. Aptuveni pēc nedēļas, kad pupiņas kļuvušas brūnas, tās kaltē saulē vēl kādas trīs dienas, līdz pupiņas kļūst ļoti sausas. Pēc tam tās tiek grauzdētas. Pupiņām noņem mizu un vidiņu saberž, lai veidotu šokolādes masu, no kuras tiek ražoti visi šokolādes produkti.
Būtībā šokolādes produktiem ir četras variācijas, no kurām tālāk atvasināts daudzveidīgu šokolādes izstrādājumu klāsts, pievienojot dažnedažādas piedevas:
Piena šokolāde, kas satur 33,9% kakao, cukuru un sviestu.
Rūgtā šokolāde, kuras sastāvā ir vismaz 50% kakao.
Baltā šokolāde, kurā nav šokolādes.
Pildītās šokolādes konfektes un trifeles.
Ir daudz rakstīts par tumšās šokolādes labvēlīgo ietekmi uz veselību, piemēram, sirdsdarbību, smadzeņu darbību. To izmanto kā diētas un stresa mazināšanas līdzekli, tumšo šokolādi drīkst lietot uzturā diabēta slimnieki. Turklāt tā palīdzot pret klepu un pat pret caureju. Un, lai laime būtu pilnīga, tumšā šokolāde veicina vēl arī to hormonu darbību, kas dod prieka, laimes un mīlestības izjūtu. Tāpēc nav brīnums, ka senie maiji un acteki uzskatīja šokolādi par Dieva dzērienu. Savukārt Latvijā kardiologs Andrejs Ērglis kopā ar Pēteri un Aivaru Žimantiem, “Pure Chocolate” īpašniekiem, ir dibinājuši “Purified” un “Pure” ražotnē ražo šokolādi – uztura bagātinātāju.