Brīnumainā sastāvdaļa, kas liek kotletēm izkust mutē, un 4 receptes 4
Kad nesen ciemojos pie radiem Rūjienā, šķita, ka tieku cienāta ar pasaulē garšīgākajām kotletēm!
Tas mudināja izvaicāt radinieci, kā viņa šo ēdienu gatavojusi, kas ir tā brīnumainā sastāvdaļa, kas liek kotletēm teju vai izkust mutē.
Lai šī recepte nebūtu vientulīga, izvaicāju vēl vairākus cilvēkus, kā viņi kotletes gatavo savās mājās.
Recepti iesaka Rojas Jūras zvejniecības muzeja krājuma glabātāja Gundega Balode
Ar kartupeļiem un linsēklām
• 1 kg maltas cūkgaļas
• 1 liels sīpols
• 3 kartupeļi
• 1 ēdamkarote skābā krējuma
• 1 tējkarote sodas
• 1 sauja linsēklu
• 1 sauja ķimeņu
• garšvielu maisījums gaļas ēdieniem Anniņa
• malti melnie pipari
• sāls
Kartupeļus un sīpolu sarīvē, pievieno maltajai gaļai kopā ar pārējām sastāvdaļām – skābo krējumu, sodu, linsēklām, ķimenēm un garšvielām. Dūšīgi samīca, veido kotletes un cep eļļā uz lēnas uguns.
Recepti iesaka pilna servisa līzinga uzņēmuma ALD Automotive tehniskais speciālists Andris Ozoliņš
Ilgi mētātas un mīcītas
• 500 g maltas cūkgaļas
• 500 g maltas liellopa gaļas
• 100 g rīvmaizes
• 4–5 daiviņas ķiploka
• 2 sīpoli
• 1 ola
• malti melnie pipari
• sāls
Sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas. Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgs, pievieno ķiploku un arī mazliet apcep. Atdzesē un pievieno gaļai, kurā jau iemaisīta ola un garšvielas. Kotlešu masu kārtīgi samīca, tad taisa gaļas bumbiņas. Katru bumbiņu vēl 4–5 reizes pamētā plaukstās, lai kotletītēs iekļūtu vairāk gaisa un izceptās būtu pufīgas. Saveltās bumbiņas kārto uz dēlīša un ļauj 10 minūtes atpūsties. Izceptās liek atpakaļ pannā, pārlej ar ūdeni, uzliek vāku un aptuveni 5 minūtes pasutina.
Recepti iesaka Rūjienas bērnudārza Vārpiņa pirmsskolas izglītības skolotāja Guna Vītiņa
Linsēklu maize, Persilāde un soda
• 1 kg maltas cūkgaļas
• 4–5 Lielezera linsēklu maizes šķēles
• 1 liels vai 2 vidēji sīpoli
• 1 ola
• garšaugu sāls Persilāde
• malti melnie pipari
• šķipsna sodas
Maizes šķēles izmērcē ūdenī. Malto gaļu liek bļodā, pievieno izmērcēto maizi un pielej ūdeni, kurā mirka maize. Tad liek klāt pārējās sastāvdaļas – olu, smalki sagrieztus sīpolus, maltus melnos piparus, garšaugu sāli Persilāde (tās sastāvā dominē jūras sāls, vēl ir kaltēti ķiploki un pētersīļi) un sodu, jo tā kotleti padara čaganāku, saka Guna Vītiņa.
Cepot kotletes, rūjieniete lej uz pannas diezgan daudz eļļas, kā arī kotletes bieži apgroza, jo tas šim ēdienam patīkot. Izceptās kotletes liek katliņā, uzlej uz pannas sakrājušās taukvielas, mazliet ūdens, pieber sāli un visu pasutina aptuveni 5 minūtes. Tas garantē, ka visas kotletes būs nevainojamas – pufīgas, mīkstas un sulīgas. Arī tās, kuras nebija īsti izcepušās vai, gluži pretēji, bija pārceptas, ar cietu garoziņu.
No omītēm un godu saimniecēm aizgūts padoms – jo šķidrāka kotlešu masa, jo kotletes būs sulīgākas.
Recepti iesaka pensionēts kuģu mehāniķis no Rojas Aivars Dālderis un pavāre Dina Čuba
No putna gaļas ar auzu pārslām
• 500 g maltas vistas gaļas
• 500 g maltas tītara gaļas
• 2 vidēji lieli sīpoli
• 2 olas
• 2 ēdamkarotes skābā krējuma
• 1 tējkarote sodas
• ½ glāzes auzu pārslu vai mannas
• malti melnie pipari
• muskatrieksts
• sāls
Gaļai pievieno smalki sagrieztus sīpolus, olas, skābo krējumu, sodu, auzu pārslas, maltus melnos piparus, sāli, pierīvē naža galu muskatrieksta un visu kārtīgi mīca ar rokām. Masai ļauj aptuveni 20 minūtes savilkties, tad veido nelielas kotletītes. Cep nelielā eļļas daudzumā, bumbiņas ik pa laikam apmetot uz otriem sāniem.
Garšo arī aukstas kotletes, kas pārlietas ar tomātu mērci. Lai to pagatavotu, uz pannas eļļā apcep sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus, tad pieliek tomātu pastu, sāli un maltus melnos piparus. Nedaudz pakarsē – un mērce gatava!
Sīpolus smalki sagriež. Ja rīvē vai maļ, tie būs rūgti.