Serbija, Džadaras apkaime
Serbija, Džadaras apkaime
Foto. Scanpix/LETA, Ekrānšāviņi no X

Eiropas interese par Serbijas litiju 17

Eiropas Savienība vairākkārt ir paudusi interesi par litija nogulām Serbijā. 19. jūlijā Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Eiropas Savienības viceprezidents enerģētikas jautājumos Maross Sefcovičs devās uz Belgradu, lai piedalītos samitā par kritisko izejvielu litiju.

Reklāma
Reklāma
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 16
Kokteilis
4 zodiaka zīmes, kuras visbiežāk salauž partneru sirdis 4
Krievijas armija ir lielāka un spēcīgāka nekā jebkad – ar to mums nāksies rēķināties ilgu laiku, tā vērtē ASV komandieris 30
Lasīt citas ziņas
Šīs vizītes laikā Serbija un ES parakstīja vienošanos par litija atradņu ieguvi. Vācijai ir nepieciešams litijs elektromobiļu ražošanai.

Serbu opozīcijas politiķis Aleksandrs Jovanovičs Kuta uzskata, ka tas ir “monumentāls noziegums pret cilvēkiem un dabu”. Viņš nosauca Šolcu par “mazo amerikāņu marioneti” un sacīja, ka kanclers izdzīs cilvēkus no vietām, kuras “baro Serbiju”. “Tas nozīmē, ka 100 000 litru piena pazudīs, ja zemniekiem būs jāpamet savi lauki. Vai viņš to teiktu kādam vācu zemniekam?” Jovanovičs Kuta jautā DW. Viņš brīdina, ka turpmākajās nedēļās un mēnešos notiks “sacelšanās”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējā lielajā protesta akcijā jūnija beigās “Ne damo Jadar” aicināja Serbijas valdību līdz 10. augustam pieņemt likumu, kas aizliedz Serbijā litija un bora ģeoloģisko izpēti un ieguvi. Pretējā gadījumā aktīvisti atkal bloķētu dzelzceļa līnijas un ceļus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.