Serbija, Džadaras apkaime
Serbija, Džadaras apkaime
Foto. Scanpix/LETA, Ekrānšāviņi no X

Viedoklis vietējo vidū dalās 17

Jau piecus gadus notiek asas debates par reģiona milzīgo litija atradņu nākotni. Vietējie iedzīvotāji un daudzi citi serbi baidās no negatīvām sekām uz vidi. Citiem – raktuves Serbijai pavērtu ceļu uz ekonomisko labklājību un attīstības iespējām.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

2022. gadā pēc valsts mēroga masu protestiem Serbijas valdība nolēma projektu apturēt. Tomēr šī mēneša sākumā Serbijas Konstitucionālā tiesa noraidīja valdības lēmumu, atzīstot to par antikonstitucionālu un nelikumīgu. Pēc tam valdība nolēma projektu atdzīvināt. Kalnrūpniecības gigants Rio Tinto deva jaunas garantijas, bet Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs deva mājienu, ka litija ieguve varētu sākties jau 2028. gadā.

“Mēs esam pārliecināti, ka raktuves nevienam ar neko nedraud,” sacīja Vučičs. “Bet vispirms mums ir vajadzīgas garantijas no Eiropas, ka vide un parasto pilsoņu dzīves tiks saglabātas un uzlabotas, radot jaunas darbavietas un labākas algas.” Rio Tinto atzinīgi novērtēja valdības lēmumu un apņēmās saglabāt augstākos vides standartus un radīt tūkstošiem darbavietu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Iegūstiet savu litiju Vācijā”
Pat tad, kad valdība apturēja projektu, “Ne damo Jadar” nebeidza brīdināt iedzīvotājus, ka Rio Tinto nebija atstājis Džadaras ieleju, tas vienkārši samazināja savu darbību tur.

“Vācijā ir trīs reizes vairāk litija, Šolca kungs,” Kokanovičs uzrunā kancleru videoklipā organizācijas Facebook lapā. “Šis litijs peld pazemē ūdenī, un to ir ievērojami vieglāk iegūt. Ietekme uz vidi būtu ievērojami mazāka. Turpiniet un iegūstiet savu litiju Vācijā.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.