Kā sagatavot pārstrādei bišu maizi? 0
Jautājums. Kā sagatavot bišu maizi pārstrādei? Kārlis Sabilē
Gatavojoties iegūt bišu maizi, sevišķi svarīgi, lai rāmji būtu pilnīgi tīri no medus.
Strādājot ar medus telpas rāmjiem, kuros ir bišu maize, tos dod bitēm iztīrīt. Daži bitenieki tos izliek dravas tuvumā, taču tas nav īsti labi, jo var veicināt laupīšanas noskaņojumu saimēs. Vispareizāk rāmjus ielikt stropā, aiz šķirdēļa, lai bites savāc atvākotajās šūnās palikušo saldumu. Taču pēc tam šos rāmjus ieteicams izlikt nojumē, lai tos izlaupa lapsenes, – tās pārkontrolēs bišu darbu un atvākos arī šūnas, kas var būt palikušas neatvērtas, jo bites aizvākotās šūnas neaiztiks. Lapsenes ir derīgas arī tāpēc, ka ir hipotēze – tās izēd vaska kožu kāpurus un oliņas.
Iztīrītos bišu maizes rāmjus ilgi ārā neatstāj, sevišķi, ja laiks ir mitrs. Bez medus konservanta putekšņu produkti sāks rūgt un pelēt.
Pārstrādei nevajag vest visus rāmjus, bet izgriezt gabalus, kuros ir bišu maize. Pirms vešanas noteikti jāsazinās ar izvēlēto uzņēmumu, lai vienotos par izdevīgāko laiku.
Šūnu gabalus ar bišu maizi savam patēriņam var ievietot saldētavā. Pēc laika tos ņem laukā un attīra no vaska. Sasalušais vasks labi nodrūp, no tā var atbrīvoties, paburzot to rokās vai arī ieliekot mikserī. Bišu maizes krājumus turpmāk glabā saldētavā.
Ja bišu maizes ieguvi neveic profesionālā pārstrādes vietā, tad to labāk glabāt saldētavā, jo, kaltējot to cepeškrāsnī, vērtīgo produktu var viegli sabojāt.
Savukārt no pārstrādes atvestos, izžāvētos ziedputekšņus glabā sausā, aizvākotā stikla burkā.