Atsauc bīstamas piparkūkas 1
Vācijas tirgū pētījums, ko veikusi organizācija “Changing Markets”, atklājis paaugstinātu akrilamīda daudzumu piparkūkās. “Lindner” ražotajās “Elisen” piparkūkās tas bijis 1522 µg/kg.
Eiropā pieļaujamā norma ir 1000 µg/kg, norāda Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA). Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var veidoties cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstā temperatūrā (vairāk par 120 0C) – cepot, fritējot un grauzdējot (kartupeļu čipsos, frī kartupeļos, grauzdētā maizē un grauzdiņos). Pagājušonedēļ arī Horvātijā un Ungārijā no tirdzniecības izņēma bērnu cepumus, jo atklāts, ka akrilamīda daudzums (1020 µg/kg) pārsniedz normu. Pirms četriem gadiem tas tika atklāts piecos maizes produktos arī Latvijā.