
Bīstama kombinācija: kāpēc eksperti neiesaka ēst olas kopā ar kafiju 20
Olas ir uzturvielām bagāts produkts, kas bieži ir brokastu galvenā sastāvdaļa. Taču, ja esat pieraduši tās apvienot ar rīta tēju vai kafiju, iespējams, ir vērts pārskatīt savus ieradumus.
Eksperti uzskata, ka šāda kombinācija var kaitēt jūsu organismam, neskatoties uz acīmredzamajām priekšrocībām, ko sniedz katrs no šiem produktiem atsevišķi, raksta izdevums “Mirror”.
Olas ir bagātas ar olbaltumvielām, A, D un B12 vitamīniem, kā arī citiem svarīgiem mikroelementiem.
Savukārt kafija ir zināma ar savu stimulējošo iedarbību, jo satur daudz kofeīna.
Tomēr uztura speciāliste Prija Bansala norāda, ka šis populārais brokastu komplekts var traucēt svarīgu mikroelementu uzsūkšanos. Jo īpaši kafijā esošie tanīni un polifenoli bloķē dzelzs un kalcija uzsūkšanos no olām.
Papildus tam speciālisti iesaka pēc brokastīm, kurās lietotas olas, nogaidīt vismaz stundu, pirms dzert tēju vai kafiju. Tas palīdzēs izvairīties no iespējamiem gremošanas traucējumiem, piemēram, dedzināšanas vai skābes refluksa, jo abi produkti stimulē kuņģa skābes izdalīšanos.
Vēl viens faktors, par ko vērts padomāt, ir dehidratācijas risks.
Gan olām, gan kafijai piemīt viegli urīndzenošas īpašības, tāpēc, ja izvēlaties šo kombināciju, noteikti jāpalielina ūdens patēriņš, lai uzturētu šķidruma līdzsvaru organismā.
Turklāt kafija var ietekmēt noteiktu zāļu, piemēram, antibiotiku vai antacīdu, uzsūkšanos. Kombinācijā ar olām šis efekts var pastiprināties, samazinot zāļu efektivitāti. Lai samazinātu risku, eksperti iesaka šos produktus nošķirt pēc lietošanas laika.