Bioloģiski ražotu produktu lietošana var samazināt vēža risku, liecina jauns pētījums 0
Tu vari aizsargāt sevi no saslimšanas ar vēzi, lietojot uzturā bioloģiski audzētus pārtikas produktus, vēsta CNN, atsaucoties uz jauna pētījuma datiem.
Cilvēki, kas galvenokārt lieto bioloģiski audzētus produktus, ar lielāku varbūtību spēj izvairīties no tādām slimībām kā ne-Hodžkina limfoma un pēcmenopauzes krūts vēzis nekā tie, kas bioloģiski audzētus produktus ēd reti vai neēd vispār.
Francijas institūta “Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale” pētnieku komanda Žiljas Bodrijas vadībā izanalizēja 68 946 pieaugušu francūžu ēšanas paradumus.
Vairāk nekā trīs ceturtdaļas no brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem bija sievietes vidēji 45 gadu vecumā.
Brīvprātīgie tika iekļauti četrās grupās atkarībā no tā, cik bieži tie lietoja 16 bioloģiski ražotus produktus, ieskaitot augļus un dārzeņus, gaļu un zivis, gatavo pārtiku, augu eļļas un garšvielas, pārtikas piedevas un citus produktus.
Pētījuma laiks katram dalībniekam bija atšķirīgs, bet vidēji ilga vairāk nekā četrarpus gadus, un šajā laikā starp pētījuma dalībniekiem tika konstatēti pavisam 1340 vēža gadījumu. Visizplatītākais bija krūts vēzis (459), kam sekoja prostatas vēzis (180), ādas vēzis (135), kolorektālais vēzis (99) un ne-Hodžkina limfoma (47).
Salīdzinot dalībnieku lietotās bioloģiski audzētās pārtikas rādītājus ar vēža gadījumiem, pētnieki aprēķināja negatīvu attiecību starp augstākajiem rādītājiem (ēdot visvairāk bioloģisko pārtiku) un vispārējo vēža risku.
Tiem, kas visbiežāk ēda bioloģiski audzētu pārtiku, risks saslimt ar vēzi bija par 25% mazāks. Konkrēti, viņiem bija par 73% mazāka iespēja saslimt ar ne-Hodžkina limfomu un par 21% mazāks risks saslimt ar pēcmenopauzes krūts vēzi.
Viņi pieļauj, ka negatīvā attiecība starp bioloģiski audzētu pārtiku un vēža risku, iespējams, skaidrojama ar būtisku piesārņojuma samazināšanos, kas rodas, ja parastos produktus aizstāj ar bioloģiski audzētiem.
“Ja pētījuma dati apstiprināsies, bioloģiski audzētas pārtikas izmantošanas veicināšana iedzīvotāju vidū var kļūt par daudzsološu pretvēža profilakses stratēģiju,” secināja Bodrija un viņas kolēģi.
ASV Harvarda T.H.Čana sabiedrības veselības skolas Pārtikas departamenta asociētais profesors Jorge E. Čavarro uzskata, ka jaunais pētījums ir “neticami svarīgs”.
Jaunie atklājumi sasaucas ar Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras pētījumiem, kuros secināts, ka pesticīdi izraisa vēzi. Tie apstiprina cita pētījuma datus, kas uzrādīja negatīvu saistību starp bioloģiski audzētu pārtikas produktu lietošanu un ne-Hodžkina limfomu, pauda eksperts.
Viņš tomēr piebilda, ka pētniekiem, kas veiks turpmākus izpētes darbus, jāņem vērā atsevišķi jaunā pētījuma trūkumi, jo nevar izdarīt viennozīmīgus secinājumus.
“Pašreizējā pētījumu posmā saistība starp bioloģiski audzētas pārtikas lietošanu un vēža riskiem joprojām ir neskaidra,” atzina Čavarro.