Biezpiena plācenīši – saldi un sāļi. Gatavošanas ABC 0
Kā pagatavot dažādus biezpiena plācenīšus, pēc iespējas mazāk izmantojot kviešu miltus? Nereti tie izjūk, izkūst uz pannas, it kā būtu likts klāt siers.
Biezpiena plācenīši ir labs veids, kā dažādot ēdienkarti. Turklāt tā ir laba alternatīva vēlākām vakariņām. Biezpiena plācenīšus var gatavot ne tikai tradicionālā veidā no biezpiena, miltiem un olām, bet arī biezpienu kombinējot ar vārītiem griķiem un dārzeņiem. Savukārt, ja negribas tik daudz uzturā lietot kviešu miltus, daļu no miltu daudzuma var aizvietot ar pilngraudu mannu, auzu pārslām vai griķu miltiem. Ja mājās ir zaļie, neapgrauzdētie griķi, smalki samaļot tos kafijas dzirnaviņās, var iegūt lieliskus miltus biezpiena plācenīšiem. Uzturvērtības ziņā tie krietni pārspēj baltos kviešu miltus.
Plācenīšu gatavošanas ABC
• Ja uz pannas plācenīši it kā izkūst, tas nozīmē, ka par maz pievienoti milti. Pāris ēdamkarošu mannas vai miltu šo problēmu atrisinās. Bet miltu pievienošana samazina izteiksmīgo biezpiena garšu, tādēļ tos ieteicams likt tikai tik, lai plācenīši nejūk laukā.
• Lai plācenīšiem būtu kraukšķīgāka garoziņa, tos pirms cepšanas apviļā rīvmaizē vai griķu miltos.
• Mīklai jābūt biezai, tai labi jāturas kopā. Ja mīkla būs sausa, tā uzsūks sevī daudz eļļas, un plācenītis būs nebaudāms.
• Ja gribas diētiskākus plācenīšus, tos var salikt uz cepamā papīra un cept cepeškrāsnī +200 grādos 15–20 minūtes.
• Labāk, ja plācenīši ir izteiksmīgi sāļi vai saldi, nevis neitrāli. Tāpēc sāļajam variantam ieteicams nežēlot garšvielas un sāli, bet saldajam: rozīnes, vaniļas cukuru, sukādes.
• Sāļos plācenīšus pasniedz ar tomātu mērci, majonēzes–marinētu gurķu mērci, pikantu čatniju, saldos – ar vaniļas mērci, skābo krējumu, kas sajaukts ar vaniļas cukuru, vai saldskābu ievārījumu.