Biezpiena kēkss. Saimnieces Natālijas Sosnares receptīte 0
Sastāvdaļas – 1,2 kg biezpiena, 5 glāzes kviešu miltu, 2 glāzes cukura, 250 g rīvmaizes, 500 g sviesta, 8 olas, 3 tējkarotes vaniļas cukura, 1,5 tējkarotes sodas, rozīnes, citrona miziņa.
Dekorēšanai – 2 olu baltumi, 1 tējkarote citrona sulas, 200 g pūdercukura.
Pagatavošana.
Biezpienu izberž caur sietu, sviestu izkausē un samaisa kopā. Olas saputo ar parasto un vanilīna cukuru, pieber sodu un samaisa. Biezpienā iemaisa ar cukuru sakultās olas. Tad iekaisa izsijātus miltus un rīvmaizi. Pievieno uzbriedinātas rozīnes, sarīvētu citrona miziņu un samaisa.
Masu pilda kēksa formā un liek +150 °C uzsildītā cepeškrāsnī. Cep 40–45 minūtes +180 °C. Atdzesētu kēksu rotā ar glazūru, kas pagatavota no olu baltumiem, citrona sulas un pūdercukura.
UZZIŅA
• Biezpiens pieder pie skābajiem piena produktiem, ko organisms sagremo un izmanto labāk nekā pienu.
• Biezpiena konsistenci nosaka tauku daudzums: pilnpiena biezpiens ir mīksts, vājpiena – sauss un irdens.
• Ar kalciju bagātāks ir vājpiena biezpiens.
• Ikdienas ēdienkartē biezpiens var konkurēt ar citiem olbaltumvielu avotiem, piemēram, ar gaļu.