Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem 1
Ko varētu pagatavot no galda bietēm ziemas krājumiem? Māra K. Smiltenes novadā
Biešu ikri ar sālītiem gurķiem
• 2 bietes
• 1 sīpols
• 2 sālīti gurķi
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes augu eļļas
• 3 ēdamkarotes tomātu pastas
Bietes novāra, nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Kad gabaliņi kļuvuši zeltaini brūni, pievieno tomātu pastu. Ļauj, lai tomātu pasta mazliet piedeg, jo tad karamelizējas tomātu un sīpolu sastāvā esošais cukurs, kas masai piešķirs neparastāku garšu.
Sālītos gurķus nomizo un sīki sagriež vai sarīvē un apcep nelielā eļļas daudzumā. Visu liek katliņā, pievieno nedaudz karstā ūdens un, nepārtraukti maisot, karsē. Pievieno sarīvētas ķiploka daiviņas un turpina karsēt.
Ar sāls un cukura pievienošanu nesteidzas, jo galda bietes ir saldas, bet sālītie gurķi – sāļi. Ja, pagaršojot dārzeņu masu, šķiet, ka nepieciešams sāls vai cukurs, tad pieber.
Boršča sagatave
• 5 kg biešu
• 2 kg sīpolu
• 2 kg burkānu
• 2 kg paprikas
• 2,5 kg tomātu
• 300 g tomātu pastas
• 0,5 l augu eļļas
• 1 ķiploka galviņa
• 200 g sāls
• 500 g cukura
• 5 ēdamkarotes etiķa esences
Bietes un burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Papriku un sīpolus sagriež strēmelēs, tomātus noblanšē, novelk mizu un sablendē. Uz pannas eļļā sasautē burkānus ar sīpoliem, tad pievieno sablendētus tomātus, tomātu pastu un bietes un sautē, līdz bietes pusgatavas.
Pieliek papriku un sautē, līdz dārzeņi gatavi. Visbeidzot pievieno sāli, cukuru, etiķa esenci (vai galda etiķi), ķiplokus un sautē vēl 10 minūtes.
Dārzeņu masu liek karstās sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas sasedz ar segām un notur 12–24 stundas, līdz pilnībā atdziest. Gatavojot boršču, šī piedeva jāpievieno 10–15 minūtes pirms ēdiena gatavības.
Ja krājumā vairs nav etiķa esences, to aizstāj ar galda etiķi: 1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm galda etiķa.