Bietes karpačo ar rīsu nūdelēm un pikantiem augļu salātiem 0
Sastāvdaļas: (4 porcijas) vidēja lieluma biete, 0,5 kg rīsu nūdeļu, 200 g gurķu, 3 nektarīni, mango, puspāksts čili, 1–2 laimi, 200 g burkānu, 2 daiviņas ķiploka, 2 ēdamkarotes olīveļļas, daži pilieni sezama vai kādas riekstu eļļas, tējkarote sakapātu koriandra zaļumu (kinza), salātu mikslis piedevām: kressalāti, salātu lapas, mangolda lapas, maurloki vai jebkura cita kombinācija, sāls, cukurs.
Gatavo mērci, kas derēs gan biešu marinēšanai, gan augļu salātu pārslacīšanai. Izspiež laima sulu, tai pievieno koriandra zaļumus, sakapātu čili, saspiestas ķiploka daiviņas. Pielej olīveļļu un piepilina sezama vai riekstu eļļu. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas. Var pierīvēt laima miziņu. Mērcei jābūt ar saldskābu garšu.
Par karpačo dēvē ļoti plāni sagrieztu liellopa gaļu, ko īsu brīdi iemarinē. Veģetārajā variantā gatavojam biešu karpačo. Bieti sašķēlē pēc iespējas plānākās ripiņās, tās liek saldskābā mērcē uz 5 līdz 10 minūtēm.
Gatavo salātus. Nektarīnus un mango sagriež plānās strēmelītēs, tāpat arī gurķi un burkānus. Pārlej ar saldskābo mērci, viegli apmaisa.
Katliņā uzvāra ūdeni, ieber rīsu nūdeles un vāra apmēram 3 minūtes. Atdzesē aukstā ūdenī, notecina. Iejauc augļu salātos.
Biešu karpačo liek uz šķīvja, papildina ar augļu salātiem. Klāt pasniedz lapu salātu un zaļumu miksli.
Tam, kurš nav veģetāra ēdiena kārotājs, šai pašai kombinācijai var pievienot marinētu ceptu vistu vai zivi.
Gatavoja šefpavāre Ineta Grēniņa