Biete – saldākā un košākā sakne. Ko no tās pagatavot? 4
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Marinētu biešu burciņa vai vārītas bietes vakuumā atrisinās pusdienu problēmu gan vasarā, gan ziemā. Ja aukstā biešu zupa ir vasaras priekšvēstnesis, karsts borščs izglābs nosalušos ziemā.
Visveselīgākā bietes savienība ir ar eļļu vai krējumu, jo tad karotīns, kas ir bietē, maksimāli atdod savu labumu organismam, jo A vitamīns labāk uzsūcas kopā ar taukvielām. Visvienkāršākie salāti – svaigu bieti sarīvē, samaisa ar apelsīnu sulu (kas nomāks zemes piegaršu, kas var būt jūtama, ja bietes nepareizi glabātas) un pievieno olīveļļu.
Biešu humoss
• 3 (200 g) vārītas bietes
• 250 g (viena kārbiņa) turku zirņu
• 1 ēdamkarote tahini pastas vai 2 ēdamkarotes apgrauzdētu sezama sēkliņu
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• ķiploka daiviņa
• sāls
Bietes sagriež gabaliņos, liek blenderī, pievieno visas sastāvdaļas un sablendē viendabīgā masā. Ja humoss šķiet par sausu, pievieno šķidrumu no turku zirņu konserviem. Sāli pievieno pašās beigās. Var pielikt arī pipariņus.
Humosam ir lieliska krāsa.
Borščs
• 3 l ūdens
• 300 g cūkgaļas
• 300 g liellopa gaļas (ar kauliņu)
• 500 g biešu
• 300 g kartupeļu
• 2 burkāni
• puse nelielas kāpostgalviņas
• 1 liels sīpols
• 3 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• 1 ēdamkarote etiķa
• 1 tējkarote cukura
• 2 lauru lapas
• zaļumi: dilles, pētersīļi
• sāls, pipari pēc garšas
• skābais krējums
Novāra bietes ar visu mizu, atdzesē un notīra. Katlā ielej ūdeni un liek vārīties gaļu. Nosmeļ putas. Pieber sāli, piparus, ieliek lauru lapu un vāra aptuveni 1,5 stundas, līdz gaļa mīksta un atdalās no kaula.
Tikmēr burkānus nomizo, sarīvē uz rupjas rīves. Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos. Smalki sagriež sīpolu. Kāpostu sašķērē smalkās strēmelēs. Lielā, dziļā pannā uzkarsētā eļļā apcep burkānu, sīpolu un divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Pievieno tomātu pastu, izkarsē. Pieber cukuru, sāli. Liek klāt kāpostus, pielej etiķi un uzlej tik daudz ūdens, lai dārzeņi būtu pārklāti. Sautē maisot, kamēr ūdens iztvaikojis.
Gatavo gaļu izņem no katla. Buljonā liek kartupeļus, daļēji izsautētos dārzeņus. Visu vāra 15–20 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.
Tikmēr sarīvē bietes. Gaļu atkaulo un sagriež.
Katlā liek rīvētās bietes, gaļas gabaliņus, uzvāra. Pievieno ķiploku spiedē izspiestu ķiploka daiviņu.
Pasniedz ar skābo krējumu un sakapātiem zaļumiem.
Aukstās zupas sagatave
• 2 kg biešu
• 400 g burkānu
• 240 g sīpolu
• zaļumi: dilles, pētersīļi
• 1 tējkarote ķimeņu
Marinādei:
• (uz 1 litru ūdens)
• 6–8 ēdamkarotes etiķa (9%)
• 100 g cukura
• 10 g sāls
• 8 smaržīgie pipari
• 4–6 krustnagliņas
• 2 kanēļa standziņas
• 2 lauru lapas
• ķimenes
Bietes liek katlā ar visu mizu, vāra, līdz mīkstas. Atdzesē un nomizo.
Atsevišķā katlā izvāra nemizotus burkānus. Atdzisušus nomizo.
Gan bietes, gan burkānus sarīvē uz rupjas rīves vai, ja nepatīk rīvēti, sagriež smalkos salmiņos. Sīpolus sasmalcina un pievieno dārzeņiem (ja negaršo, var arī nelikt). Sasmalcina dilles un pētersīļus. Visbeidzot pieber ķimenes.
Marinādei katliņā ielej 1 litru ūdens (pietiks četrām 0,75 l burciņām sagataves), pieber cukuru, sāli, garšvielas. Kad ūdens sāk vārīties, katliņu noceļ no uguns un tikai tad pielej etiķi. Marinādi atdzesē.
Atdzisušu marinādi pārlej dārzeņiem, kas jau salikti burkās. Vāciņus uzliek, bet nepiegriež. Burciņas pasterizē 15 minūtes. Izņem no katla un aizskrūvē vāciņus.
Biešu zupa ar vīnu
• 600 g liellopa filejas
• 3 vidējas bietes
• 2 burkāni
• 750 g sausā sarkanvīna
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• citrons
• svaigi zaļumi: dilles, pētersīļi, lociņi
• sāls, pipari
Bietes un burkānus atsevišķi ietin folijā un izcep cepeškrāsnī.
Gaļu sagriež nelielos gabaliņos, uzber sāli un piparus, apcep uz pannas olīveļļā. Tad liek katlā, pievieno sagrieztus zaļumus, pārlej vīnu. Katliņam uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns aptuveni stundu. Pēc tam pievieno vārītu ūdeni.
Notīra izceptās bietes un burkānus, sagriež smalkos salmiņos un pieliek gaļai. Samaisa, uzvāra. Pievieno pēc garšas (ja vēl vajag) sāli, piparus. Pasniedzot piespiež mazliet citrona sulas.
Bietes biezpiena kažokā
• 200 g biešu
• 150 g biezpiena
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma
• 1 ola
• 1 sīpols
• dilles, pētersīļi
• sauja valriekstu vai kādu citu riekstu, vai granātābola sēkliņu
• sāls
Vārītas vai ceptas bietes sagriež plānās ripiņās. Izvārītu olu un sīpolus smalki sagriež. Pievieno biezpienam, kurā arī iemaisa smalki sagrieztos zaļumus un sāli.
Uz šķīvja liek bietes ripiņu, biezpiena masu, uzlej krējuma karoti. Atkārto. Dekorē ar sasmalcinātiem riekstiem vai granātābola sēkliņām.
Biešu/biezpiena torni var dekorēt ar zaļumu dīgstiem: kressalātiem, bietīšu asniem.
PADOMS
Bietes salātiem vislabāk sagatavot, cepot tās folijā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 °C. Ugunsizturīgā traukā liek bietes ar visu mizu. Tās var sakārtot citu pie citas arī cepešpannā. Pārklāj ar foliju. Protams, var katru bieti ietīt folijā, bet tas būs dārgāk, jo folijas vajadzēs vairāk. Cep 1–1,5 stundas un atstāj atdzist cepeškrāsnī.
PADOMI
Kā notīrīt biešu sulu no rokām
• Ja paredzēts mizot bietes, rokas jau laikus jāieziež ar eļļu. Tā pārklās ādas poras, un sula tik ļoti neiesūksies ādā, līdz ar to rokas būs vieglāk nomazgāt.
• Ar biešu sulu nokrāsotas rokas var notīrīt, plaukstas ierīvējot ar citrona vai apelsīna šķēlīti.
• Plaukstu tīrīšanai var izmantot citronskābi. To pievieno ūdenim bļodiņā, kurā mazliet pamērcē rokas. Bet, ja uz plaukstām būs kādi skrāpējumi vai pušumi, tad – ai, ai! – skābums iekļūs brūcē, un ļoti sūrstēs. Citrona šķēlīte ir maigāks tīrīšanas veids.