Foto: Aija Geida

Biešu salāti ar topinambūru un valriekstiem 0

Topinambūrs ir gana bagāts ar C un B grupas vitamīniem un minerālvielām: tajā ir daudz dzelzs, kā arī kālijs un cinks. Tautas medicīnā iesaka šo dārzeni lietot cukura vietā diabēta slimnieku uzturā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Topinambūrus var gatavot tieši tāpat kā kartupeļus, tikai īsāku laiku, un visās receptēs tupeņus aizstāt ar šiem bumbuļiem.

! Vislabāk topinambūru nomazgāt un noberzt ar birsti, bet mizu neņemt nost, jo tajā ir daudz vērtīgu vielu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas
• 200 g topinambūru
• 3 mazas bietes
• 50 g spinātu lapiņu
• 2 ēdamkarotes izmērcētu valriekstu
• Ēdamkarote sakapātas raudenes
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• Ēdamkarote balzametiķa (vai citrona sulas)
• Ēdamkarote cukura sīrupa
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½ tējkarotes sāls

Pagatavošana.
Topinambūru un bietītes apslaka ar olīveļļu, ietin folijā un cep +180 °C, līdz dārzeņi nedaudz mīksti. Attin foliju un cep vēl 10 minūtes, līdz izveidojas brūna miziņa un tie pilnībā izcepušies. Kad atdzisuši, sagriež gabaliņos. Uz šķīvja kārto spinātu lapiņas, ceptus dārzeņus, izmērcētus riekstus. Mērcei sajauc balzametiķi, cukura sīrupu, olīveļļu, sāli un maltus melnos piparus. Salātiem uzkaisa sakapātu raudeni un uzlej mērcīti.

UZZIŅA

• Topinambūrus var pievienot jebkuriem svaigajiem salātiem, tie labi garšo kopā ar grauzdētiem lazdu riekstiem, mandelēm, pekanriekstiem un valriekstiem. Tie labi papildina sautējumus, zupas, sacepumus.

• No šiem dārzeņiem var pagatavot gardus čipsus. Topinambūru sagriež plānās šķēlītēs, cep eļļā, tad nosusina virtuves papīra dvielī un apkaisa ar garšvielām un sāli. Čipsiem ir izteikta riekstu garša.

• Latvieši šo dārzeni sauc par topinambūru, bet citās zemēs to dēvē par Jeruzalemes artišoku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.