Bezatkritumu ražošanas process nodrošina “zaļo marķējumu” 0
Pateicoties zero waste jeb bezatkritumu miežu pārstrādes ražošanas procesam un izcili organizētai bioloģiskajai un aprites ekonomikai, uzņēmums “Altia” ieguvis tiesības lietot “zaļo marķējumu”, informēja uzņēmuma pārstāvji.
Miežu pārstrādes procesā 2018.gada beigās uzņēmums sasniedza nulles atkritumu līmeni, un “Altia” 2018.gada beigās prestižajā vispasaules dzērienu ražotāju nozares konkursā “The Drink Business Green Awards” izcīnīja apbalvojumu “Gada zaļais uzņēmums” (The Green Company of the Year). Tāpēc uzņēmumā ražoto “Koskenkorva Vodka” etiķeti kopš šī gada februāra rotā zaļais marķējums.
Šobrīd nekas no vairāk nekā 200 000 tonnām miežu, ko ik gadu pārstrādā Koskenkorva rūpnīca, nenonāk atkritumos. Apmēram ceturtdaļa miežu tiek izmantota graudaugu spirta ražošanai, trešā daļa nonāk dzīvnieku barībā, bet vēl 36% – cietes ražošanai, piemēram, iepakojuma izgatavošanā. Pat miežu pelavas tiek izmantotas kā biodegviela spēkstacijai, kurā tiek ražots destilācijas procesā izmantotais tvaiks, savukārt iegūtie pelni tiek lietoti mēslojumam.
Pateicoties atjaunojamās enerģijas izmantošanai, rūpnīcas CO2 emisijas samazinājušās par vairāk nekā 50%. Turklāt uzņēmums lielu uzmanību pievērš Baltijas jūras un citu ūdenstilpņu aizsardzībai, veicinot bioloģisko lauksaimniecību.