Bezalkoholiskais olu liķieris. Var malkot pat bērni kā desertu! 0
Sastāvdaļas
* 3½ glāzes piena
* 1½ tējkarotes vaniļas ekstrakta
* tējkarote malta kanēļa
* kanēļa standziņa
* 5 krustnagliņas
* 6 olu dzeltenumi
* ½ glāzes cukura
* glāze saldā krējuma (35%)
* ¼ tējkarotes malta muskatrieksta
Pagatavošana.
Katlā, kas novietots uz lēnas uguns, lej pienu, pievieno vaniļu, kanēli un krustnagliņas. Lēnām palielina uguni, līdz šķidrums sāk vārīties. Šajā brīdī katlu noņem no uguns, ļauj pastāvēt divas minūtes, izņem kanēļa standziņu un krustnagliņas.
Tīrā bļodā kārtīgi sakuļ olas dzeltenumus ar cukuru, līdz izveidojas balta, mīksta masa. Lēnam maisot, pielej siltu pienu. Sakuļ.
Lej visu atpakaļ katlā un piecas minūtes silda uz lēnas uguns. Nepārtraukti maisa. (Nedrīkst ļaut, lai vārās!)
Noņem no uguns, pievieno saldo krējumu un muskatriekstu. Samaisa un nakti atdzesē ledusskapī.
Pavāres piebilde
Šāds dzēriens ir ideāls svētku mielastā tiem, kuri nelieto alkoholu. Arī bērni to var malkot gluži kā desertu. Pieliku vēl vairāk muskatrieksta, lai izteiktāka garša. Tā ir vēl intensīvāka, ja izmanto vaniļas pāksti, arī liķiera izskatu papildina jauki punktiņi – vaniļas sēkliņas. Tam, kurš kāro kaut ko stiprāku, maigajā liķierī var ieliet upeņu balzamu, glāzei pietiks ar 20 gramiem brūnā dzēriena.